Imatge d'una terrassa de bar a la ciutat de Saragossa, amb una cambrera atenent dos clients

Les noves mesures per a bars i restaurants que comencen a imposar algunes comunitats

Balears ha estat el primer territori en fer-ho

Un dels sectors més perjudicats per la pandèmia ha estat el de l'hostaleria, bars i restaurants de tot el país han hagut d'estar tancats o reduir els seus aforaments i horaris durant molt temps. Primer va passar amb el confinament del mes d'abril i maig i ara, amb la segona comunitat, moltes comunitats han tornat a imposar mesures restrictives a l'hostaleria.

Tot i això, sembla que no totes van en la mateixa direcció. Balears ha decidit afegir dues noves mesures per als bars i restaurants de la comunitat. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va informar aquest dijous que el govern balear ja treballa per posar-les en marxa. Concretament, els establiments hauran d'instal·lar al seu local de manera obligatòria mesuradors de CO2. D'aquesta manera, «els clients podran comprovar que estan ben ventilats». A més, assenyala que s'hauran de col·locar en llocs accessibles perquè els clients puguin comprovar les dades.

Una altra mesura complementària a aquesta és també que aquells locals on no sigui possible tenir ventilació natural s'hauran d'instal·lar purificadors d'aire i, de la mateixa manera, els mesuradors de CO2. Respecte a aquests purificadors, el govern balear ja ha explicat que es cofinançaran perquè el seu preu pot arribar als 2.000 euros -entre 600 i 2.000 euros- encara que no s'ha especificat res encara.

Es tracta, segons ha explicat, d'unes mesures establertes per tractat d'evitar el tancament de l'hostaleria. Una imposició de mesures sanitàries en bars i restaurants en lloc de mesures restrictives que obliguin a tancar locals o limitar molt els aforaments i horaris. S'ha de recordar que Balears és l'única autonomia que no ha avançat l'horari del tancament de l'hostaleria.

Sobre aquesta mesura, és important destacar que Madrid també es planteja aprovar-la en els seus bars i restaurants. Es tracta d'una de les comunitats que més ha defensat que per baixar la transmissió del virus no és necessari tancar l'hostaleria i es plantegen ara imposar aquesta mesura precisament com a alternativa.

Després que Balears hagi imposat l'ús obligatori d'aquests mesuradors i Madrid vagi pel mateix camí, podria ser que en altres zones d'Espanya es comenci a plantejar també adoptar aquesta mesura per garantir la seguretat a l'hostaleria. De moment, cap comunitat més s'ha manifestat al respecte.

Registre mensual de clients

La dels mesuradors de CO2 no és l'única mesura que s'imposarà en aquest sector a les Balears. A més, el Govern també aposta per establir un registre de client. Què vol dir això? Els bars i restaurants hauran de registrar tots els clients quan accedeixin al local per després donar aquesta informació a les autoritats per si és necessari dur a terme un possible rastreig de contagis.

Es tracta d'una de les mesures que pot resultar més polèmica perquè cada persona que entri al local haurà de deixar les seves dades personals per al registre. Tot i això, des del Govern s'assegura que no hi haurà cap mena de vulneració de la intimitat. Les dades només les coneixeran la mateixa empresa i l'autoritat sanitària, a més, únicament seran utilitzades en cas que fos necessari fer un seguiment si es detecta alguns positius que pugui estar relacionat amb algú del bar o del restaurant.

Finalment, també s'ha pactat ajudar a la potenciació de les terrasses, que es consideren zones més segures que els interiors dels establiments. El Govern es posarà en contacte amb els alcaldes de les diferents localitats perquè es pugui facilitar la seva ampliació o instal·lació.