Gent passejant i fent compres al carrer Llovera de Reus

Experts catalans avisen que relaxar mesures implicaria un «col·lapse sanitari»

Alerten que el nombre de morts s'apropa a les 500 per setmana

El Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOMSC) adverteix que «tot el que sigui relaxar mesures implica anar cap a col·lapse hospitalari» en la situació actual de la Covid-19, ja que la càrrega en el sistema sanitari es preveu «fortíssima» els propers dies.

Els investigadors indiquen que les mesures han aconseguit aplanar la corba de casos, però que ara cal doblegar-la, i que de moment no veuen cap indicador d'«una baixada molt forta». «Per aconseguir baixar la corba prou caldran més setmanes de mesures a aquest nivell o més restrictives», sostenen. Els investigadors alerten que el nombre de morts per Covid-19 a la setmana s'apropa als 500 i que augmentarà abans de veure l'efecte de les vacunes.

A través d'unes publicacions a Twitter, els investigadors de la UPC recullen que la càrrega hospitalària supera en aquests moments el pic de la segona onada i que continuarà augmentant. En cas que es consolidi la baixada de contagis, el BIOCOMSC preveu que en els propers dies a les UCI hi haurà més de 700 pacients i les plantes estaran «molt carregades». Així, exposen que si bé el nombre de casos diaris actuals és menor que el del pic de la segona onada, la situació és pitjor, ja que les UCI no s'havien arribat a buidar. Aquesta situació, alerten, implica una «fortíssima càrrega hospitalària» i destaquen també l'esforç que està fent l'atenció primària.

El Govern allarga fins el 7 de febrer les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

El Govern de Catalunya ha decidit allargar les restriccions vigents per frenar la pandèmia del coronavirus dues setmanes més. Així doncs, estaran vigents fins el proper diumenge, dia 7 de febrer. Aquesta és la tercera pròrroga que s'aplica a les restriccions que es van posar en marxa passades les festes de Nadal, el passat 7 de gener. Cal recordar que les les mesures havien de durar fins al passat diumenge, 17 de gener; però la setmana passada es va optar per prolongar-les una setmana més: caducaven, doncs, el dia 24 de gener.

Amb la nova decisió prevista per la Generalitat, es prorroguen les mesures que impedeixen sortir del municipi. D'aquesta manera, no es fan excepcions per a les comarques del Pirineu, que havien demanat que en aquestes zones del país, amb una densitat de població molt baixa, es permetés que el confinament fos de caràcter comarcal. 

També es perllonga el tancament de tots els comerços no essencials en cap de setmana i també entre setmana els comerços de més de 400 metres quadrats de superfície de venda i centres comercials. El tancament no afecta, cal recordar-ho, els centres de veterinària, perruqueries, centres d'estètica, concessionaris d'automòbils i jardineria, que poden estar oberts i independentment de la seva superfície.

En el cas de la restauració, es mantenen totes les restriccions vigents i només es podrà obrir de 7.30 a 9.30 hores i de 13.00 a 15.30 hores, amb un aforament al 30% i una distància de 2 metres entre comensals de taules diferents. Es pot seguir fent sopars a domicili o per emportar. Les reunions socials segueixen limitades a un màxim de sis persones.

D'altra banda,  aquest dimecres, el Consell Interterritorial de Salut podria permetre que les comunitats autònomes avancin el toc de queda a les 20.00 hores del vespre: una dotzena de comunitats ho han sol·licitat al Ministeri de Sanitat i avui es debatrà. Si s'aprovés aquesta mesura, doncs, l'hora del toc de queda passaria de les 22.00 hores a les 20.00 hores.