Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori

Els experts ho tenen clar: La vacunació massiva per la Covid pot arribar el 2021

Els científics creuen que podria arribar més tard de l'esperat, després de l'estiu

La majoria de països del món han encetat una cursa intensiva per mirar de trobar al més abans possible una solució per acabar amb la Covid-19. Ja hi ha alguns territoris que han començat a posar en marxa les primeres dosis de vacunes per a comprovar la seva efectivitat en la població, i encara que de moment sembla no haver-hi resultats negatius, tot indica que la població mundial no disposarà de la vacuna quan s'esperava.

La revista 'Journal of General Internal Medicine' ha revelat aquesta informació després de treure a la llum el resultat que un equip dirigit per la Universitat de McGill (el Canadà) ha obtingut després de la realització de 28 enquestes a diferents experts en vacunes realitzades el mes de juliol. Els enquestats eren acadèmics canadencs i americans amb una mitjana de 25 anys d'experiència treballant en vacunologia. 

El pronòstic sobre quan serà possible una vacunació mundial no dona gaires bones notícies, perquè els experts consideren que «no és probable» que hi hagi una vacuna eficaç contra la Covid-19 que es pugui administrar al públic en general «abans de la tardor de 2021» sent fins a l'any 2022 com la data més probable. Aquesta afirmació és una gerra d'aigua freda per a molts ciutadans, però especialment per als empresaris que es dediquen a l'hostaleria o la restauració, que viuen essencialment del turisme i que aquest 2020 ja han vist els seus negocis patir molt per poder tirar endavant.

«Els experts en la nostra enquesta van oferir pronòstics sobre el desenvolupament de la vacuna que van ser generalment menys optimistes que el termini de principis de 2021 ofert pels funcionaris públics dels Estats Units. En general, semblen creure que una vacuna disponible per al públic el pròxim estiu és el millor escenari possible, amb la possibilitat que pugui trigar fins a 2022» ha explicat Jonathan Kimmelman, autor de l'article.

La vacuna trigarà, però podria arribar a finals del 2021

A més, els enquestats assenyalen la possibilitat que puguin existir alguns inicis falsos abans que la vacuna final i efectiva contra el coronavirus estigui disponible. «Els experts que hem enquestat creuen que hi ha una probabilitat d'1 en 3 que la vacuna rebi una etiqueta d'advertiment de seguretat després de la seva aprovació, i una probabilitat de 4 en 10 que el primer estudi de camp de gran grandària no informi sobre la seva eficàcia» adverteix un altre dels autors.

Malgrat tot, els experts en vacunes asseguren estar d'acord amb les dates que fins ara s'han anat donant sobre la disponibilitat d'una vacuna contra la SARS-*CoV-2, tenint en compte l'esforç dels científics per a aconseguir-la. «Els experts estan en gran part d'acord sobre el calendari per a una vacuna contra la SARS-*CoV-2. Encara que això no coincideix amb moltes projeccions massa optimistes del govern, reflecteix la creença que els investigadors estan, de fet, en un ritme de desenvolupament més ràpid en comparació amb les vacunes anteriors».