El país europeu amb més incidència de coronavirus és Espanya i l'Organització mundial de la Salut (OMS) segueix sense saber què és el que està fallant. L'organisme fa setmanes que analitza la situació a Espanya per saber quins són els motius que la converteixen en líder d'incidència però, segons la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Naire, no han assolit cap determinació.
Actualment, Espanya té les mesures «més restrictives» i, a més, és dels pocs països on l'ús de mascareta és completament obligatori en tots els espais, a diferència d'altres on les normes són «més relaxades».
S'ha analitzat el comportament de la població
Per tal de tenir en compte tots els aspectes, Neira ha explicat que s'ha analitzat el comportament de la població espanyola durant la pandèmia i s'ha arribat a la conclusió que ni el contagi intrafamiliar ni el comportament dels joves «justifica» el gran nombre de contagis que se segueixen produint al país diàriament.
Si bé és cert que «hi ha hagut una relaxació dels joves i les festes, no es justifica tota la situació que està travessant el país actualment, ja que a Itàlia els joves també han fet festes i a França, i, fins i tot, a Suïssa». No obstant això, ha destacat la importància de conscienciar els ciutadans i analitzar la situació de l'Atenció Primària per detectar les debilitats existents i així poder corregir-les.
Neira també ha explicat que «és necessari revisar el pla de detecció, rastreig de contactes, aïllament i quarantena i assegurar-nos que existeix un seguiment d'aquests. Si falten rastrejadors, se n'hauran de posar més i s'haurà de corregir allò que faci falta».
Cinc pilars bàsics per frenar l'expansió de la covid-19
María Neira ha reconegut en les seves declaracions que existeixen cinc pilars bàsics que han demostrat la seva eficàcia a l'hora de posar fre a l'expansió del virus. I ha insistit que aquests són: netejar-se les mans freqüentment, ventilar els espais tancats, tractar adequadament els pacients amb coronavirus als centres mèdics, tenir persones expertes que puguin interpretar els virus i donar instruccions clares per generar confiança. És per això que ha afegit que «invertir en ells (en sanitaris) és una inversió molt eficaç».