Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del Parc del Poblenou, ple de gent menjant i bebent

Els experts demanen que la desescalada a Catalunya es faci de manera esglaonada

La flexibilització de mesures començarà el pròxim 23 de novembre

Imatge del Parc del Poblenou, ple de gent menjant i bebent
Els experts demanen una flexibilització de mesures de manera gradual. | Twitter (@btvnoticies)

El Govern ha fixat el 23 de novembre com a data per començar la desescalada, amb el relaxament de les restriccions imposades des del passat mes d'octubre. En aquest sentit, els responsables de gestionar la pandèmia de coronavirus van anunciar fa pocs dies que a partir de la pròxima setmana es reprendran les activitats a l'aire lliure, alhora que es permetrà la reobertura de les terrasses de bars i restaurants, establiments tancats des del 16 d'octubre.

Els experts, però, alerten que aquesta desescalada ha d'evitar les errades detectades en la que es va fer abans de Sant Joan. Així, segons expliquen a 'Nació Digital', aquesta reobertura de l'activitat ha de ser gradual i deixant clar que les festes de Nadal d'enguany no podran ser com tradicionalment ha estat. El Govern també ho té clar i la consigna és no fer «un altre Sant Joan».

Deu dies més per consolidar la millora de les dades

En aquest sentit, una primera decisió de l'Executiu català va ser retardar l'inici de la desescalada al 23 de novembre, quan algunes veus dins el mateix Govern, com el conseller de  Ramon Tremosa, demanaven que fos a partir de divendres 13 de novembre. Els encarregats de gestionar la pandèmia a Catalunya, però, van apostar per allargar les restriccions durant deu dies més per tal de consolidar la millora de les dades d'incidència de la Covid-19.

Així mateix, ha quedat clar que es mantindrà el toc de queda, el confinament perimetral de Catalunya, combinat amb el tancament municipal durant el cap de setmana. Tot això, aquesta darrera mesura podria ampliar el seu àmbit territorial, amb tancaments per comarques, àrees bàsiques de salut o, fins i tot, provincial.

Reobertura gradual i seguiment continuat

La cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, assegura que el relaxament de les restriccions s'ha de fer amb molta cura, ja que les xifres a Catalunya encara són altres. En aquest sentit, Campins explica a 'Nació Digital' que per iniciar la desescalada la taxa per cada 100.000 habitants hauria d'estar per sota dels 100 punts, la velocitat de propagació (Rt) de 0,7 i l'índex d'incidència per sota de 300, quan actualment aquestes xifres estan en 234,79, 0,78 i 593,99 respectivament.

Campins demana també que l'aixecament de restriccions es faci de manera gradual cada dues setmanes, respectant així el temps d'incubació del virus. En la mateixa línia es mostra el metge i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, afirma que «s'ha de vigilar molt. Si la desescalada es fa ràpidament, com a l'estiu, és perillós». Macip creu que les mesures vigents a Catalunya «estan funcionant» i per això veu amb bons ulls iniciar un relaxament de restriccions.

Reobertura de terrasses en bars i restaurants

Sobre la reobertura de bars i restaurants, els experts asseguren que aquesta s'ha de fer a l'exterior, amb aforament limitat i vigilància del compliment de totes les mesures. Salvador Macip creu que s'ha de fer «amb mesura i cautela», amb la instauració d'un registre de dades sobre els clients de bars i restaurants per facilitar la tasca de rastreig en cas de detectar-se un contagi.

Per la seva banda, Campins remarca la importància de la «vigilància estricta», establint la separació entre taules i amb un aforament màxim del 50% i sis persones com a màxim per taula. Per dur a terme això, demana la figura de controladors i multar aquells que incompleixin.

Trobades amb un màxim de sis persones i limitar la interacció social

Salvador Macip manté que les trobades socials han de minimitzar-se, mantenint la restricció d'un màxim de sis persones. En aquest sentit, creu que aquesta limitació s'ha de mantenir en el temps per evitar l'aparició de nous brots, especialment durant les festes de Nadal. L'investigador de la Universitat de Leicester insisteix a recordar que la vida normal no es recuperarà fins qui hi hagi immunitat de grup.

Magda Campins coincideix amb Macip en mantenir aquestes limitacions, perquè en cas de contagi facilita la detecció de contactes i limita la propagació del virus. 

Aquest no serà un Nadal normal

Els experts coincideixen en assegurar que aquest no serà un Nadal normal i que s'ha de fer pedagogia entre la ciutadania per evitar repetir les errades de l'estiu, quan es va fer vida gairebé normal. Macip alerta que «si intentem viure les festes com sempre al gener pot produir-se una nova onada pitjor». Per això insta a evitar trobades multitudinàries entre no convivents.

L'epidemiòloga de l'Hospital Clínic, Anna Vilella, creu que s'ha de tenir en compte també qüestions sociològiques, ja que «l'aïllament pot ser encara pitjor», en referència a les persones que viuen soles. En aquest sentit, demana trobar un equilibri, fent trobades amb menys gent i més curtes.

Estar preparats per controlar els rebrots

Els experts coincideixen en la importància de reforçar el sistema sanitari, amb especial rellevància pel sistema de rastreig per tal de controlar els potencials rebrots, tallant les cadenes de transmissió en el menor temps possible. Salvador Macip demana que «la desescalada es faci tenint a punt les eines per controlar els rebrots», destacant com a eines importants els tests ràpids i els cribratges massius.

Per la seva banda, Vilella considera que s'ha de reforçar l'atenció primària, que ha carregat amb bona part del sistema de rastreig, tot i que amb el hàndicap de deixar de banda activitat rutinària.