Un equip d'experts de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i dels hospitals Clínic San Carlos de Madrid i Clínic de Valladolid han definit fins a quatre tipus de mal de cap o cefalea associats a la Covid-19.
Entre altres causes, aquests trastorns estan vinculats a la tensió emocional o la pressió de màscares i pantalles de protecció; tot i que la majoria desapareixen, en alguns pacients poden quedar-se de forma crònica. En l'estudi, s'ha determinat que fins al 15% dels pacients presenten mals de cap, i en molts casos, sense presència de febre.
A partir d'enquestes realitzades a més d'un centenar de professionals sanitaris, principalment de Madrid, els investigadors van poder delimitar clínicament els tipus de mals de cap. Són quatre: la cefalea pròpia del coronavirus; l'agreujament de la cefalea que ja pateix el pacient; la produïda pels equips de protecció individual com màscares o pantalles; i una relacionada amb la tensió emocional.
Quin és el més comú?
El tipus que predomina en la Covid-19 és de gran intensitat, i té la capacitat d'afectar a tot el cap, o a un dels costats. A més, el mat és habitualment opressiu i empitjora amb l'activitat física i amb els moviments del cap, descriu Jesús Porta Etessam, cap de secció de Neurologia de l'Hospital Clínic San Carlos i professor de Medicina de la Facultat de Medicina de la UCM.
Aquests dolors poden despertar al pacient a la nit i poden causar molèsties als sorolls i en ocasions a la llum. L'investigador indica que, en el cas de la cefalea pròpia del coronavirus, es procedeix al bloqueig anestèsic i als esteroides, si bé «no hi ha evidències a l'ésser un quadre realment recent».
«La majoria de les cefalees cedeixen entre les primeres 24 hores i una setmana, però un petit percentatge continuarà amb elles i no respondrà als tractaments habituals. Tenim ja diversos pacients que, per desgràcia, han desenvolupat una cefalea crònica», lamenta el neuròleg, que afirma que es pot arribar a convertir en un problema crònic.
Com evitar que et surtin grans amb la mascareta
La calor fa que lesmascaretes s'ajustin més a la pell, la freguin i la irritin. A més, la falta de ventilació pot provocar signes de deshidratació i grans brots d'acne. Els experts ja parlen del concepte «Maskné», un tipus d'acne que s'accentua a causa de la fricció i la falta d'oxigenació. «La pell no pot respirar bé i l'excés de sudoració es queda a la zona peribucal, la més procliu a aquests tipus de brots», explica la doctora Lidia Maroñas, dermatòloga de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid.