Aquest dijous el Procicat ha de decidir si flexibilitza les restriccions anti-Covid vigents a Catalunya. Mentre que des del Govern es mostren partidaris de donar aire als sectors més afectats per la pandèmia, els experts exposen dubtes sobre un relaxament de les mesures contra el coronavirus. En aquest sentit, Enric Álvarez, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-SC), ha advertit, en una entrevista al programa 'El Món a RAC 1' aquest dimecres, que si la flexibilització de restriccions coincideix amb el moment en què la soca britànica es converteix en majoritària tindrem «molt mala peça al teler».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
En aquest sentit, Álvarez ha assegurat que «la variant—molt més contagiosa— es farà majoritària ben aviat i el Govern s’està plantejant relaxar mesures. És molt mala peça al teler, aquesta combinació». Cal recordar que en els darrers dies el descens de la incidència de la Covid-19 a Catalunya s'ha estancat —amb un augment del risc de rebrot i de velocitat de contagi—, una situació que els responsables de salut pública atribueixen a la presència de la variant britànica i no a la flexibilització de mesures de les darreres setmanes.
La xifra de nous casos positius continuarà baixant en els pròxims dies
Tot i la situació dels indicadors epidemiològics, Enric Álvarez ha assenyalat que els casos positius continuaran baixant en els pròxims dies. Així mateix, l'investigador del BIOCOM-SC creu que la pròxima setmana serà decisiva de cara al futur de la pandèmia, ja que es veurà si s'entra en fase expansiva o no. Álvarez ha explicat que «continuarem baixant els pròxims dies. No és el mateix estancar-se, que començar a pujar, que continuar baixant».
En aquest sentit, ha admès que les eleccions al Parlament del 14-F van provocar un increment en la mobilitat, amb més trobades, tot i que ha reconegut que, ara com ara, no es pot saber si els comicis han tingut impacte en les dades de la pandèmia.
El lent descens de pacients ingressats a les UCI
L'estancament de la pandèmia a Catalunya ha provocat que el descens de pacients ingressats a les UCI sigui molt més lent del que estava previst. Segons les autoritats sanitàries, l'ocupació de llits de planta ha evolucionat de manera constant, un fet que no ha passat amb els llits de crítics, on encara hi ha malalts de la segona onada.
En aquest sentit, Álvarez ha assegurat que «no ens pensem que d’aquí a dues setmanes tindrem les UCI buides», un fet que segons l'investigador del BIOCOM-SC podria arribar «potser d’aquí a un mes».