Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una professional sanitària del Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid

Els experts avisen: «És possible que la quarta onada comenci per Setmana Santa»

A més, apunten que la incidència acumulada actual a Espanya, per sobre de 200, continua sent molt alta

Pla mitjà d'una professional sanitària del Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid
Una professional sanitària posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid | hospital clínic

Amb la tercera onada anant a la baixa, molts experts consideren que la Setmana Santa, que arribarà d'aquí a un mes, pot provocar un repunt dels contagis, com va passar amb les passades vacances d'estiu i les festes nadalenques.

«És una possibilitat, certament. De forma global, la incidència acumulada està descendint d'una manera més gran del que esperàvem, però seguim tenint una incidència que encara no es troba per sota de la que vam tenir al novembre, abans que comencés la tercera onada», adverteix Jose Jonay Ojeda, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i un dels portaveus la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS).

Hi haurà una quarta onada per Setmana Santa?

«Mentre tinguem unes xifres d'incidència com les que tenim ara, si fem més vida a interiors que en exteriors, i amb les noves variants, la possibilitat de la quarta onada segueix existint i no la podem descartar», afirma l'expert.

Altres opinions no disten massa del que exposa per Jonay Ojeda. «No sabem si hi haurà una quarta onada per Setmana Santa. El ritme de vacunació és lenta i això empitjora les possibilitats de millora», considera l'investigador de l'Institut de Recerca Biosanitària de Granada i professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública, Joan Carles March.

«Ens agradaria ajornar la quarta onada a després d'estiu»

D'altra banda, Manuel Franco, professor d'Epidemiologia de la Universitat d'Alcalá i de la de Johns Hopkins, explica que el gran objectiu és que la quarta onada tardi el màxim a arribar: «Des del punt de vista de salut pública, el que ens agradaria és retardar aquesta quarta onada a després d'estiu. Això voldria dir que hem estat capaços de mantenir molt baixa la incidència fins a aquesta data», sosté.

«I a la tornada de les vacances d'estiu, quan a la tardor baixin les temperatures, que és el més li agrada al virus, podria començar la quarta onada, coincidint amb una campanya de vacunació molt més avançada, de manera que la controlaríem molt millor», confessa.

Espanya continua en una situació de risc alt

En els últims dies, Espanya ha registrat una incidència acumulada per sota dels 250 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. Així i tot, continuem en una situació de risc alt, amb unes UCI encara molt carregades, especialment en el cas de Madrid, on el 45% dels pacients d'aquestes unitats tenen Covid-19.

«Hi ha molta variabilitat en les mesures que han pres cadascuna de les comunitats. No és el mateix en aquelles que, estant en nivell extrem, van aplicar moltíssimes mesures i ara estan plantejant-se relaxar algunes d'elles, que en aquelles comunitats que, tot i estar en aquest nivell de risc extrem, no en van posar tantes», explica Ojeda.

A més, en altres comunitats com Catalunya, la velocitat de transmissió de virus, l'Rt, està per sobre del límit de control de virus amb 1,01 i el risc de rebrot augmenta fins a cinc punts, estant ja en 273.

«Tot i que hem baixat molt la incidència, seguim rondant els 200 i escaig i necessitem mesures per disminuir els contagis molt més agressius dels que tenim ara. Encara necessitem un període de descans i de vacances, aquesta relaxació hauria de ser la més acurada possible. En comptes de parlar de salvar la Setmana Santa, hauríem de pensar en com passar uns dies de descans de la manera més segura possible: mantenint la distància, evitant les reunions en llocs tancats, i promovent els espais a l'aire lliure», conclou Franco.