Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro

Els experts parlen clar: quan començaran a baixar de preu les cases

La compravenda d'habitatges ha caigut de forma notable els últims mesos a causa de la pujada dels tipus d'interès

Resulta complicat avançar quan baixarà el preu de l'habitatge a Espanya. Tot i això, els experts ja s'atreveixen amb pronòstics i avancen la data concreta. A més, no caldrà esperar gaire fins que arribi aquest moment.

Són molts els que esperen aquest dia, sobretot aquells que tenen intenció de fer-se amb una casa en propietat . És cert que els desitjos de la majoria s'han vist trastocats a causa de l'increment dels tipus i de l'encariment de les hipoteques.

La caiguda d'operacions al juliol va fer recular la taxa interanual un 10,5%. Això suposa que van sis mesos consecutius amb xifres en negatiu. Al juliol es van registrar 48.303 transaccions, que representa el nombre més baix d'aquest mes des del 2020.

També cal valorar el descens del 10,5% respecte al juny. Segons les dades de l'INE, aquest tipus d'operacions ja acumulen una disminució del 5,3%, publica El Periódico.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
Els últims mesos ha baixat de forma notable la compravenda d'habitatges | Getty Images

A l'últim mes analitzat es pot comprovar com l'habitatge de segona mà continua sent protagonista. Comprèn gairebé el 83% del total de les transaccions de compravenda, però van caure un 11,2% respecte a fa un any. Per part seva, les d'obra nova es van desplomar un 7,4 %.

Amb tot, el mercat es mostra optimista

Amb totes aquestes dades, és especialment complex mostrar-se optimista. Tot i això, alguns experts sostenen que estem davant d'un moment «saludable», tot i que els preus de l'habitatge continuen disparats.

Tot i la caiguda significativa d'operacions el darrer any, el sector entén que el mercat anirà cap a la «normalització». Així ho assenyala el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta. Demana, alhora, que no es faci una «lectura catastròfica».

La directora d'Estudis de Fotocasa, María Matos, es va voler centrar sobretot en les dades de l'habitatge nou. Indica que mostra un descens interanual al juliol «per primera vegada». Tot i això, aquest tipus de cases continuen vivint un auge sense precedents» des que va esclatar la pandèmia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quan cauran els preus

El mercat immobiliari s'ha vist molt afectat pels increments dels tipus d'interès. Al ciutadà cada vegada li costa més accedir a un finançament, cosa que provoca que finalment desisteixi en el seu intent per comprar.

El director d'Estudis de Pisos.com, Ferran Font, destaca que les dades confirmen les previsions de «refredament» per al 2023. En qualsevol cas, queda per veure quan aquesta desacceleració es traslladarà amb «claredat als preus». En haver-hi menys demanda, els propietaris baixaran els preus.

Casetes de fusta amb fletxa vermella cap avall i persona subjectant clau de fons
A finals d'aquest any i durant el 2024 es preveu que els preus puguin baixar | Getty Images, 89Stocker

Resulta complicat avançar la data concreta en què veurem aquest descens. Tot i això, la periodista especialitzada en Economia Sandra López Letón s'atreveix a fer-ho. Ho va fer al podcast d' 'Hoy' a El País, al capítol «Per què és el pitjor moment per comprar una casa».

Durant la seva intervenció va explicar que «la lògica del mercat ens diu que els preus haurien de deixar de pujar i que fins i tot cauran una mica». Per això aconsella als futurs compradors que esperin uns quants mesos abans de tancar una operació d'aquestes característiques.

Continua dient que «les hipoteques estan cares, tant les fixes com les variables». Segons la seva opinió, a la recta final d'aquest any i el 2024 «començarem a veure que els preus no aguanten més. I pugen molt poquet o fins i tot baixen».