La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, ha afirmat que el confinament de cap de setmana pot ser «una mesura efectiva». «No descarto que s'hagi de fer», ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio.
La doctora ha explicat que a finals de setmana s'hauria de veure si l'impacte de les mesures preses fa més d'una setmana, tancament de la restauració i altres restriccions, han tingut efectes positius però s'ha mostrat «escèptica» amb la situació. Ha afirmat que si amb les mesures actuals no hi ha canvis importants en les tendències «caldran mesures més dràstiques». Més enllà del tot de queda, ha fet una crida a reduir la interacció diürna.
Recorda que les escoles haurien de ser les últimes en tancar
Per últim, ha valorat que les escoles és «l'últim que hauria de tancar» perquè són «el lloc on hi ha menys contagi». Avui mateix la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, també ha confirmat que aquesta possibilitat està sent molt estudiada. «Hem d'explorar diferents escenaris i un escenari podria ser aquest», ha afegit. La també portaveu del Govern ha criticat el decret d'estat d'alarma del govern espanyol.
El considera «insuficient» perquè «limita» les decisions de les autonomies i no va acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. El Govern contempla la possibilitat d'un confinament de cap de setmana segons com evolucionin les dades epidemiològiques. Unes dades que Budó ha qualificat de «dolentes i preocupants».
Augment de visites als parcs i espais naturals
I és que amb les restriccions que s’estan imposant als municipis, són molts els que opten per sortir els dies de festa a la naturalesa. Allà, en un principi, són poques les possibilitats d’arribar a contagiar-se en tractar-se d’un espai a l’aire lliure, però això es complica si s’augmenta considerablement el flux de gent que fa excursions a parcs naturals.
Així, el Consorci Forestal de Catalunya ha reclamat que s'adoptin mesures per regular l'accés al medi natural. En un comunicat, informa que demanarà per escrit als diferents partits polítics que es recuperi el full de ruta per als usos del bosc «que fa anys que està aturat» després d'un cap de setmana on espais com el Parc Natural del Montseny han patit una «sobredimensionada afluència de visitants».
«Hi ha un increment descontrolat de consum de natura»
El Consorci ha afirmat que les administracions «no afronten de forma decidida» la regulació de l'ús públic dels boscos i per això fa una crida a incloure als programes electorals propostes per gestionar aquest espai, que representa el 60% del territori català.
El Consorci Forestal ha alertat que hi ha «un increment descontrolat de consum de natura» i ha posat com a exemple que aquest cap de setmana s'han vist vehicles ocupant espais protegits o amb deixalles abandonades al bosc. «La massificació porta a la degradació de molts espais singulars i al deteriorament de la biodiversitat, a la pèrdua de tranquil·litat que moltes espècies necessiten i a la proliferació d'abusos sobre les propietats privades», ha apuntat.