Investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) de Tarragona han validat una nova eina de cribratge del delírium en centres sociosanitaris pensada per a personal sanitari que no és psiquiatre. El treball, publicat a la revista especialitzada ‘General Hospital Pychiatry’, pretén ajudar els sanitaris perquè sàpiguen diferenciar el delírium de la demència i aportar eines en el cribratge enfront de la carència de temps en el dia a dia, han explicat les institucions impulsores del projecte.
Segons els experts, entre un 25 i un 30 per cent de les persones ingressades en un centre sociosanitari poden patir delírium, «però no sempre és detectat de manera adequada ni diagnosticat pel personal sanitari que no és psiquiatre», per la qual cosa resulta molt útil una eina que ajudi a fer una valoració adequada. L’estudi ha comparat la nova eina de cribratge —anomenada DDT-Pro— amb la tècnica 4AT emprada habitualment pels psiquiatres per fer el diagnòstic, i ha conclòs que el DDT-Pro «té millor rendiment diagnòstic, és una eina més sensible i avalua tots els símptomes nuclears del delírium».
Millora de la identificació, el tractament i el pronòstic
Els investigadors de l’Institut Pere Mata han determinat també que l’ús recurrent de tècniques de cribratge del delírium en centres hospitalaris, en aquest cas sociosanitaris, «permeten millorar la identificació d’aquest trastorn i, per tant, el seu tractament i el pronòstic de les persones que el pateixen».