Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gent gaudint de la posta de sol en un passeig marítim

Els experts ja saben quan tornarem a viure com abans del coronavirus

La pandèmia ha obert les portes a la digitalització del sistema sanitari per a millorar l'eficiència i reduir les despeses

Gent gaudint de la posta de sol en un passeig marítim
Els experts ja saben quan tornarem a viure com abans del coronavirus | Unsplash | Marcus Wallis

Mig any després de l'arribada del coronavirus, els espanyols es van acostumant a conviure amb els rebrots i la constant por a un nou repunt de contagis. Mentre que la mascareta i les restriccions es van consolidant com quelcom normal, els experts es pregunten quan tornarem a l'antiga normalitat. I és una qüestió matemàtica.

Un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) conclou que l'antiga normalitat podria tornar en dos anys. Aquesta és la conclusió d'un estudi de càlcul, partint de la premissa, a més, que es trobi aviat la vacuna del coronavirus.

L'estudi assenyala que la vacuna és l'única teràpia per a erradicar el virus, o reduir-lo a uns nivells que siguin suportables per als diversos sistemes sanitaris. Si això succeeix, en dos anys ens podríem oblidar de les mascaretes, la distància de seguretat i les restriccions. Fins aleshores, el confinament serà sempre una amenaça latent.

Diversos especialistes han ficat en comú la seva experiència a través de la Càtedra MySphera, on han coincidit a assenyalar la ferocitat i la virulència d'aquesta pandèmia. A més, el sistema sanitari espanyol no és tan fort com es podria esperar, segons el coordinador de Processos Quirúrgics dels Hospitals de l'Institut Català de Salut, Juan Antonio Huerto.

«El repte és tornar a la situació de normalitat anterior, i això tardarà un parell d'anys com a mínim», diu aquest especialista, que torna a ficar la vacuna com a premissa imprescindible per a tornar a aquest punt. Dit d'una altra manera, si la vacuna es retarda, el termini per a tornar a l'antiga normalitat podria anar més enllà dels dos anys.

D'altra banda, el professor de Salut Pública a la Universitat de Nova York, José Pagan, creu que la pandèmia ha obert les portes a altres tecnologies, com ara les aplicacions per controlar els rebrots o els avenços per millorar l'eficiència dels hospitals.

En aquest sentit, el líder de projectes de Sanitat Digital del Grup de Telefónica, Julio Jesús Sánchez, apunta que l'OMS hauria d'haver tingut apps de rastreig des del primer moment, i en tot cas hauran d'estar llestes per afrontar noves onades.

El futur de la sanitat

Els experts parlen també de la «necessitat d'evolucionar» en l'àrea sanitària. Vicente Traver, de la Unitat Politècnica, afirma que aquest avenç ha d'anar lligat amb la digitalització i la tecnologia, «elements que fins al moment hem tingut a l'abast de la mà però que, en molts àmbits, com el sanitari, no han estat explotats».

Aquest progrés se centraria primer en la satisfacció del pacient, i els experts expliquen que està demostrat que hi ha intervencions a distància que ajuden a millorar el seu estat, a més de millorar l'eficiència dels recursos.

Julio Jesús Sánchez conclou amb una explicació sobre el que pot ser el futur: «Ha quedat clar la gran oportunitat de futur i de present de la digitalització, per a millorar els serveis, els resultats en salut i la seguretat i l'experiència de pacients i professionals, al mateix temps que mantenim els costos en nivells assumibles».