Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Ho revelen els experts: els 3 motius pels quals cal un confinament total a Espanya

Consideren que és l'única solució per frenar la tercera onada

En plena tercera onada de la pandèmia, moltes comunitats autònomes han pres la decisió d'endurir les restriccions sanitàries, entre elles Catalunya. Des dels confinaments perimetrals municipals fins al tancament de sectors no essencials com són l'hostaleria i l'oci, passant per l'avançament del toc de queda i la limitació de les reunions socials als convivents.

Després de Nadal, els casos actius s'estan disparant a Espanya, que ha assolit xifres rècord en els últims dies. L'augment de contagis està tornant a provocar el col·lapse hospitalari, especialment pel que fa als llits UCI.

A causa d'aquesta situació, molts experts en Salut Pública i professionals sanitaris han alçat la veu per demanar al govern espanyol un nou confinament domiciliari similar al de març. Es tracta d'una mesura dràstica que el ministeri de Sanitat rebutja, de moment, aplicar, però que els experts segueixen considerant fonamental.

Recentment, un dels majors experts en Salut Pública de casa nostra, Rafael Bengoa, s'ha sumat a aquesta petició. L'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS i exassessor d'Obama en matèria Sanitat ha assegurat al diari 'Nius' que considera necessari que el Govern espanyol prengui les regnes de la pandèmia i decreti un altre confinament domiciliari.

«Ara cal actuar sobre aquest impacte i no estar fent teràpia de grup sobre com de malament s'ha fet tot a la vida, sinó simplement actuar ara. I l'actuació que es faria, i que ja s'està fent en altres països, és un confinament domiciliari curt. I per tant un confinament de tres o quatre setmanes és probablement on acabarem estant dins d'unes setmanes», ha assegurat l'expert.

Tres motius pels quals és necessari un nou confinament domiciliari

Els motius dels experts per donar suport a la idea d'un nou un confinament domiciliari són múltiples. L'augment de casos al nostre país ha tornat a posar en escac al nostre sistema de salut públic, que torna a estar prop del col·lapse en moltes comunitats autònomes.

Tot i haver-hi moltes raons per decretar aquesta dràstica mesura, l'analista Luis Benet, ha publicat a '20 minutos' un article que condensa els tres principals motius per prendre aquesta decisió com més aviat millor.

El primer motiu seria la poca fiabilitat de l'indicador I.A. (Incidència Acumulada) a 14 dies per valorar l'evolució de la pandèmia. Segons ha explicat l'analista, aquest indicador no serveix per fer una fotografia real sobre l'evolució del coronavirus, atès que es calcula que només es diagnostiquen un de cada tres contagiats. Com no es detecta el positiu, tampoc es procedeix a l'aïllament, el que afavoreix l'expansió sense control de virus.

«El 30 de novembre el nombre de casos reconeguts oficialment a Espanya va ser d'1.648.187», explica que a la quarta ronda de l'estudi de seroprevalença que es va publicar el 15 de desembre a «Espanya el 9,9% dels residents tenen anticossos, el que és una prova que han estat contagiats; aquest percentatge suposen 4.660.000 casos». D'aquesta manera, Extremadura, que és ara la regió amb la IA major amb 1.131 casos per 100.000 habitants, amb tota probabilitat tindrà una incidència de 3.190 casos per 100.000 habitants.

En aquest sentit, Luis Benet recorda que hi ha un indicador molt més precís i significatiu. Es tracta de l'IRT (Indicador de Risc Territorial), que amb el seu algoritme és capaç de mesurar el nombre de morts, ingressats a UCI, ingressats en hospital i percentatges d'ocupació d'UCI i hospital.

Un confinament per assolir una major immunitat de grup i reduir contactes

El segon motiu que esgrimeix l'analista, és que aquest mes de confinament és necessari per aconseguir una major Immunitat de Grup (IDG) que permeti disminuir considerablement la probabilitat de contagi.

Segons assenyala l'autor de l'article, actualment la IDG a Madrid està pròxima al 20% a causa de la immunitat generada a les persones que ja van passar la malaltia. Aquest percentatge anirà augmentant progressivament amb la campanya de vacunació fins que s'arribi a l'anhelada IDG del 70%, que es considera suficient per alentir dràsticament els contagis.

Finalment, Luis Benet assegura que el confinament és necessari per reduir els contactes socials, atès que aquests són proporcionals als contagis, tal com s'ha vist al Nadal després de les reunions familiars que es van permetre en aquestes dates.