Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

El missatge d'un expert: «Haurem de portar mascareta per sempre si es confirma»

Adverteix del perill d'una nova variant del Brasil

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19 | EUROPA PRESS / ONU

Les noves variants de coronavirus estan traient de polleguera als científics, que cada vegada tenen més clar que el virus es troba en plena fase de mutació genètica. Aquesta és una molt mala notícia perquè a la pràctica significar tornar a començar de zero, i les conseqüències poden ser terribles segons ha anunciat el director mèdic al Regne Unit.

El professor Jonathan Van-Tam, director del consell assessor del govern britànic, ha advertit que si la soca del Brasil s'imposa, el coronavirus pot «quedar-se definitivament amb nosaltres» i haurem de «portar sempre mascareta». L'expert ha mostrat una gran preocupació davant l'evolució del coronavirus observada en els últims dies.

Després de l'aparició de la variant més contagiosa del Regne Unit va aparèixer una nova soca a Sud-àfrica, i després una altra al Japó procedent del Brasil. En les darreres hores han aparegut dues noves mutacions als Estats Units, una d'elles molt preocupant. El professor Jonathan Van-Tam assegura que la pandèmia ha canviat els hàbits d'higiene dels britànics, i que alguns d'ells es quedaran per sempre. «La pandèmia ha canviat moltes coses, i també la forma de comportar-nos amb la higiene», diu el doctor, qui afegeix que «ara portem sempre amb nosaltres el gel desinfectant i esperem trobar-lo allà on anem».

Si la variant del Brasil s'imposa, el doctor tem que la pandèmia es converteixi en endèmica, tal com ja han vaticinat anteriorment alguns experts. Això obligarà, en la seva opinió, a conviure amb el virus i mantenir per sempre algunes de les mesures d'higiene i protecció, com portar la mascareta de manera indefinida.

«Penso que haurem de prendre decisions a nivell personal, com posar-se la mascareta cada vegada que estiguem en un lloc públic amb molta gent», ha assegurat Van-Tam, que comparteix la seva preocupació per les noves variants amb els representants britànics. El primer ministre Boris Johnson, sense anar més lluny, va afirmar que la variant del Brasil és «una preocupació» perquè «deix molts dubtes oberts».

Confinament fins a la primavera

Regne Unit va aprovar fa més d'una setmana el confinament total per frenar l'expansió del coronavirus, causada per la variant britànica. El cep està causant autèntic temor a la població, amb xifres de defuncions diàries mai vistes a Europa ni en la primera onada. El cap dels metges, Van-Tan, creu que s'haurà de mantenir el confinament almenys fins a la primavera. Amb la tercera onada desbocada al país, la policia extrema la vigilància per assegurar el compliment de les restriccions, mentre que els metges tracten de contenir la pressió hospitalària que va camí d'un desastre igual o superior al del passat maç.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit que el confinament podria estar començant a tenir efecte, però les xifres mostren un horitzó molt pessimista. Ahir es va batre un nou rècord, amb 1.564 morts en només 24 hores. El confinament no es tan dur com el de la primera onada, i el partit de l'oposició demana al primer ministre endurir les mesures com abans millor.

El perill de la mutació brasilera

Les mutacions són quelcom habitual als virus. Ho fan constantment per adaptar-se al mitjà i sobreviure. Moltes d'elles no tenen cap rellevància, però algunes modifiquen substancialment el seu contingut genètic per fer-lo més contagiosos o més letals, i això és el que està passant en les darreres setmanes amb el virus causant de la Covid-19.

Les últimes mutacions del virus han modificat la proteïna de l'espiga que utilitza per adherir-se a la cèl·lula, robar la seva informació genètica i replicar-se. Això significa que el coronavirus és més infecciós (segons els experts, al voltant d'un 70%), i encara que sigui més letal, al final acaba sent més perillós perquè com més infectats més morts.

Entre les darreres mutacions rellevants, la que més preocupa és l'E484K, perquè amenaça directament l'eficàcia de les vacunes. Les anàlisis al laboratori confirmen que aquesta mutació és menys reconeixible per part del nostre organisme i anul·la la capacitat neutralitzant dels anticossos.

Segons els científics, aquesta nova mutació podria ajudar al virus a esquivar la protecció immunitària per una infecció anterior o per la vacunació. La vacuna de Pfizer, la primera que es va administrar a la població, és eficaç contra la variant britànica N501Y, però no s'ha demostrat que sigui així sobre l'E484K. Hi ha massa dubtes sobre aquest punt.

La variant del Brasil del coronavirus està dins d'aquesta mena de mutació, i es tem que en una forma molt més greu que els ceps anteriors. Les investigacions segueixen en marxa, però si s'acaba voldrà dir que aquell vaticina llençat pels científics a l'estiu era real i el coronavirus seguirà amb nosaltres durant molts anys. Potser per sempre.