Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Controls als accessos de Ripoll el 23 de desembre del 2020

Una comarca es rebel·la: demanen al Govern que modifiqui el confinament municipal

És una petició del president del Consell Comarcal

Controls als accessos de Ripoll el 23 de desembre del 2020
El Berguedà té 31 municipis i més de la meitat tenen menys de 250 habitants   | ACN

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha demanat públicament que el confinament municipal passi a ser d'àmbit comarcal després que aquest dijous el Govern hagi decidit allargar una setmana més les restriccions de mobilitat per la covid-19.

Lara exigeix que les limitacions siguin comarcals «per evitar les molèsties i impediments que això suposa per als veïns de municipis que no tenen serveis essencials». A més, lamenta que el confinament municipal «perjudica els restaurants», entre d'altres empreses de diferents sectors econòmics. El Berguedà té 31 municipis i més de la meitat tenen menys de 250 habitants. Molts d'ells no tenen serveis bàsics com forn de pa, botiga de queviures o farmàcia.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha descartat que es pugui modificar el confinament perimetral per passar-ho a comarcal, tal com es demana des de diverses poblacions. A més, també ha recordat que «comprar productes bàsics» és una activitat essencial que es pot fer fora del nostre municipi.

El Govern prorroga les restriccions contra la Covid-19 una setmana més

Aquest dijous al matí, el Govern ha anunciat que allargarà les actuals restriccions a Catalunya per combatre l'expansió de la Covid-19 set dies més dels que estava previst. Així, no acabaran el 17 de gener  sinó que duraran fins al 24. D'aquesta manera, es mantindrà el confinament municipal cada dia de la setmana i els comerços no essencials hauran de tancar el cap de setmana.

En la seva compareixença, la consellera ha explicat que es podria produir una «acceleració de la pandèmia» en els pròxims dies. «No ho podem descartar», ha assegurat Vergés. D'altra banda, ha insistit en el fet que tot apunta que els indicadors i els números continuaran creixent en els pròxims dies, sobretot en el nombre de persones a les UCIs que és a prop de les 500, i que per tant és necessària aquesta nova setmana de marge per «veure el comportament de la pandèmia». 

Sobre el ritme de la pandèmia a Catalunya, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha llançat un missatge moderadament més optimista. Ha parlat de com a finals de setmana podria haver-hi uns 24.000 casos nous i que ens podríem trobar en «una situació de frenada».

Tant Argimon com Vergés han defensat que Catalunya no ha viscut un creixement exponencial com a altres parts d'Europa. «Hem anat creixent, però, de forma sostinguda», ha indicat Argimon, qui ha explicat en diverses ocasions que mentre continuï aquest nombre de malalts a les UCIs és impossible que es pugui continuar amb normalitat als hospitals. «Ja hem desprogramat intervencions», ha assenyalat, afegint que «si la gent es pensa que tot serà igual tenint 500 malalts a l'UCI doncs no, tot no es pot fer».