Durant el mes d’agost es podran veure a Torredembarra dues exposicions que tenen com a protagonistes la mar i la pesca tradicional. Aquestes exposicions es trobaran a Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals de Torredembarra, i es podran visitar des del dia 1 fins al 31 d’agost, en horari de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h.
«Per una costa sana i una pesca de futur» i «Maquetes i Mar. Manuel Gatell Figuerola» han estat organitzades per la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament amb la col·laboració de GETE-Ecologistes en Acció (Grup Ecologista de Tarragona i de l'Ebre) i el GEPEC-EdC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya)
Conservar la pesca tradicional per assegurar els ecosistemes
La primera exposició, «Per una costa sana i una pesca de futur», mostra que els pescadors, els peixos i els ecosistemes s’han de defensar activament per a poder afavorir les activitats econòmiques locals i sostenibles, ja que els humans depenem de la salut dels ecosistemes.
Per tant, cal conservar la pesca tradicional i així es podrà assegurar la futura conservació dels ecosistemes litorals que produeixen el peix i marisc que consumim. És una biodependència en la que el progressiu deteriorament dels ecosistemes provoca el deteriorament de la nostra qualitat de vida. És a dir, si volem continuar consumint peix de qualitat sense generar greus impactes ambientals, cal conservar la pesca tradicional i preservar els ecosistemes litorals.
Homenatge al pescador Manuel de Cal Menut
L’altra exposició que podrem trobar a Cal Bofill és «Maquetes i Mar. Manuel Gatell Figuerola». En aquest cas ens mostra la valuosa pèrdua que ha patit el patrimoni a Torredembarra, ja que la pesca ha perdut a Manuel de Cal Menut, tal com li agradava que l'anomenés la gent, pescador que va treballar per a recuperar el patrimoni pesquer.
Explicava diverses anècdotes, entre les quals recordava com pescadors d’altres poblacions, fins i tot de la Cala, venien a la Torre a abastir-se de joncs per tal de poder construir les seves nanses. Aquestes nanses també formen part de l’exposició, juntament amb altres treballs manuals que fan que el visitant sigui transportat temps enllà, quan la paraula sostenibilitat no existia, però sí el seu significat.
Durant el mes de juliol, l’exposició es trobava a la sala d’exposicions de Baix a Mar, i gràcies a la família d’en Manuel Gatell Figuerola i al Grup de Dones de Torredembarra ara es pot visitar a Cal Bofill, a més a més també s’agraeixen les cessions de particulars i entitats com la dels jubilats del Serrallo.