listeriosi fàbrica

La fàbrica de la carn entatxonada infectada per listeriosi feia 2 anys que no passava el control sanitari

El propietari de l’empresa lamenta els successos, tot i que no veu creïble la versió del focus del bacteri

La fàbrica andalusa de la marca 'La Mechá', la qual ha estat l'origen d'un brot de listeriosi, feia més de dos anys que no passava la inspecció sanitària.  Així ho va confirmar la Junta d'Andalusia, després de realitzar una inspecció a la fàbrica de l'empresa càrnia.

Segons ha pogut publicar 'ElCaso.cat', unes anàlisis a la fàbrica van confirmar la presència del bacteri a la màquina 'mechadora', la qual se n'encarrega d'omplir la carn amb agulles abans de l'enfornat. A més, l’Ajuntament de Sevilla, encarregat de les pertinents proves a la fàbrica, va apuntar a un  possible segon brot al carro del forn. Així doncs, es va comprovar que l'empresa Magrudis, encarregada de 'La Mechá', no complia amb els protocols sanitaris pertinents i, a més, no havia realitzat els controls sanitaris que li pertocaven

«Hi ha notícies que sembla que l'empresa no havia estat inspeccionada per la inspecció sanitària que li correspondria a la ciutat de Sevilla, des de  fa més de dos anys», ha explicat Juan Marín, vicepresident de la Junta d'Andalusia. A més, ha volgut demanar que aquests temes apartats i «actuar amb  rapidesa, sensatesa  i ocupar-se del que ens hem d'ocupar, que són les persones».

El propietari es defensa: «Si troben bacteris en un quiròfan, com no n'hi ha d'haver a la meva fàbrica»

Tot i aquestes dades, el mateix propietari de l'empresa, Juan Antonio Marín, va declarar a l''ABCdeSevilla' que no entenia com podia ser que el focus de la listeriosi es trobés al forn: «Aquell carro es posa a  240 graus centígrads, com ha de tenir allò listeriosi». Tot i això, sí que ha reconegut que aquests artefactes, després del fornejat, es porten a una zona de refredament.

De totes maneres, Marín va voler reflexionar i va afegir que «si troben bacteris en un quiròfan, com no n'hi ha d'haver a la meva fàbrica». A més, va recordar al diari que la seva empresa va rebre fa només tres mesos la  certificació ISO-9001, la qual avala una escrupolosa manera de treballar. «Tenim un protocol de neteja diari, parts de temperatura dels forns, de tot». 

jose antonio marin listeriosi
El propietari, Marín, ha volgut defensar-se: «Si troben bacteris en un quiròfan, com no n'hi ha d'haver a la meva fàbrica» | EFE

 

Marca blanca infectada, però amb casos no identificats

La principal preocupació que existeix en aquests moments sobre la carn afectada és identificar tots els lots que puguin estar infectats. Segons sembla, la cosa es complica, ja que tal com va informar la Junta d'Andalusia la passada setmana, la carn entatxonada de l'empresa Magrudis hauria estat comercialitzada com a marca blanca, companyia de la qual no s'ha volgut comunicar el nom.

Com a mesura cautelar, i tenint en compte totes les proves realitzades fins al moment, tota la carn entatxonada que era distribuïda pel Comercial Martínez León ha estat immobilitzada des del passat divendres, ja que també va donar positiu en listeriosi.

Segons ha pogut explicar Catalina García Carrasco, viceconsellera de Salut i Famílies de la Junta, una investigació que girava al voltant d'aquesta empresa va concloure que s'havia  tarnat a envasar carn entatxonada de 'La Mechá', sense indicar al consumidor que aquest era el seu proveïdor original. Els lots distribuïts d'aquesta forma per l'empresa Martínez León van romandre a les botigues fins al divendres passat, i ja han estat avisats i retirats, en molts casos per la mateixa distribuïdora.

De moment, la Junta d'Andalusia desconeix si hi pot haver alguna altra empresa que estigui podent vendre la carn de marca blanca, però fabricada per Magrudis, la qual estaria infectada. Per tant, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AEAN) ha ampliat l'alerta a dotze productes en total de 'La Mechá', després que la Junta també hagi  ampliat l'avís del brot.

També et pot interessar...