Pla general d'una treballadora de Nissan davant l'entrada de la planta de la Zona Franca

Un fabricant de bateries elèctriques, interessat a invertir 3.500 MEUR als terrenys de Nissan a la Zona Franca

L'empresa interessada és Schneider Electrics, companyia europea amb seu a França

El fabricant de bateries elèctriques Schneider Electric està disposat a invertir 3.500 milions d'euros per reindustrialitzar les plantes de Nissan a la Zona Franca i mantenir la plantilla. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una entrevista a l'ACN, no ha volgut confirmar el nom de l'empresa per raons de confidencialitat, però sí que ha assenyalat que es tracta d'un projecte «bastant ben elaborat» que també actuaria com a proveïdor de Seat i d'altres plantes del sud d'Europa.

En aquest sentit, el president de Foment ha dit que l'empresa interessada a ocupar els terrenys vol instal·lar-se a Catalunya «sí o sí», i podria crear 3.000 llocs de feina directes i 18.000 indirectes. «Si a Catalunya no ve un fabricant de bateries elèctriques, d'aquí a 10 anys pot desaparèixer el sector de l'automòbil», avisa Sánchez Llibre.

Generalitat i govern espanyol, informats de les converses

Davant la confirmació que Nissan tancaria les plantes a Catalunya, la patronal va impulsar la Mesa de l'Automoció, on hi ha representades el 95% de les empreses del sector i on es tracten les iniciatives per intentar ocupar el lloc de la marca nipona. Hi ha diverses ofertes sobre la taula, però la del fabricant de bateries elèctriques és la més avançada. Segons TV3, l'empresa sud-coreana LG també estaria interessada a instal·lar-se a la Zona Franca.

Tant la Generalitat com el govern espanyol estan al corrent de les converses amb el fabricant de bateries. L'oferta s'haurà de negociar a la Mesa per a la reindustrialització de Nissan. Sánchez-Llibre sí que avança que el fabricant de bateries elèctriques actuaria com a proveïdor de Seat, que fa unes setmanes va anunciar una inversió de 5.000 milions d'euros fins al 2025 a la fàbrica de Martorell per fer nous models elèctrics.

Valoració positiva des de Nissan

Nissan veu «positiu l'interès de potencials inversors» en les instal·lacions de la companyia a la Zona Franca de Barcelona i es compromet a estudiar-les a la mesa de la reindustrialització si es converteixen en propostes fermes, segons informa la companyia en un comunicat. Malgrat això, Nissan afirma que no té sobre la taula «cap oferta seriosa i ferma».

L'empresa automobilística diu que quan rebi ofertes fermes les analitzarà a la comissió de treball sobre reindustrialització que s'ha creat aquesta setmana amb les administracions públiques i els sindicats sobre la base de l'acord que es va assolir a principis d'agost entre la companyia i el comitè d'empresa.