Fotografia d'una bombeta

La proposta que interessa a moltes famílies: 50% de descompte en llum, gas i aigua

Facua reclama al govern espanyol un bo social amb un descompte del 50% per les factures de llum, gas i aigua

Facua-Consumidors en Acció ha reclamat al govern espanyol una reforma urgent del bo social, perquè suposi un descompte del 50% en les factures de llum, gas —tant natural com propà i butà— i aigua de les famílies vulnerables. El bo social vigent en l'electricitat representa un descompte del 25% de la factura —el 40% per a famílies en risc d'exclusió social— i imposa límits al consum entre 1.380 i 4.140 kWh l'any.

Facua ha enviat aquest dijous un document al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, Consum, Alberto Garzón, i Drets socials, Ione Belarra on proposa que accedeixin a la mesura les famílies amb ingressos que no superin dues vegades el salari mínim.

Per adquirir la condició de consumidors vulnerables, la proposta de Facua és que les seves despeses en subministraments domèstics més la hipoteca o el lloguer de l'habitatge representin el menys el 35% dels seus ingressos i que aquests no superin 2 salaris mínims, que s'elevarien fins a 3 en funció del nombre de fills, discapacitats, dependents o majors de 65 anys que formin part de la unitat familiar.

Facua reclama que pugui accedir al bo social qualsevol família amb ingressos que no superin dues vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI), que actualment està en 13.300 euros bruts a l'any. Aquest límit s'incrementaria en 0,2 vegades l'SMI —percentatge que actualment suposaria 2.660 euros— per cada fill a càrrec de la unitat de l'habitatge.

L'increment aplicable seria de 0,3 vegades l'SMI per cada fill en el cas de les famílies monoparentals. A més, el límit s'incrementaria en 0,2 vegades l'SMI per cada persona major de 65 anys membre de la unitat familiar.

A més, exigeixen que si els serveis socials emeten un dictamen que certifiqui que una família amb baixos ingressos té una situació que li impedeix fer front al pagament dels subministraments, haurien de ser les empreses les que es facin càrrec del 100% de les seves factures.

Les bonificacions d'entre el 50% o el 70% que proposa Facua s'aplicarien sobre la totalitat de la part fixa de les factures i tindran límits en la relativa al consum. En el cas de la llum, el límit estarà en 3.600 kWh anuals, a les famílies de fins a dues persones, que augmentaran en 400 kWh a l'any per cada membre més de la unitat de convivència, fins a un límit de consum anual de 5.200 kWh.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.