Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Més núvols i algun lloc amb cel cobert aquest diumenge, però les temperatures seguiran molt agradables

Falsos sols: Què són els parhelis?

Els parhelis són fenòmens òptics que es formen a causa de la incidència de la llum solar al travessar els núvols alts i prims que són formats per cristalls de gel

Imatge d'un halo solar al Vallès Oriental
Més núvols i algun lloc amb cel cobert aquest diumenge, però les temperatures seguiran molt agradables | Jordi Rodoreda

Si observem el cel aquests dies veiem com rarament tenim dies radiants i els núvols alts i prims predominen dia si, dia també. Aquests cels són a causa del pas de fronts atlàntics que ens acostumen a deixar aquest tipus de nuvolositat a casa nostra.

Només cal donar un cop d'ull al cercle solar, per veure que aquests dies es força comú observar com un segon sol (parheli), a prop del mateix cercle solar o també un cercle gairebé complet reflectit a tota la circumferència al voltant del disc solar (halo solar), com en aquests casos de les fotografies que ens heu fet arribar a través de twitter.

Què és un parheli?

Un parheli és una taca de llum que imita un segon sol, d'aquí el nom de  'fals sol'  que haureu sentit també en alguna ocasió. Freqüentment s'ubica a la mateixa alçada del sol a la dreta o a la seva esquerra i agafa unes tonalitats irisades a causa dels reflexos dels cristalls de gel amb la llum solar, similar a les d'un Arc de Sant Martí. Es freqüent observar-lo quan el cel està cobert de núvols alts i de vegades mitjans, però aquests són prims i deixen traspassar la llum del sol.

En alguns casos, aquesta taca de llum, s'expandeix en forma de cercle complet al voltant del sol, formant una segona circumferència perfecte del disc solar. En aquest cas, és quan s'anomena halo solar.