La falta de pluges a l’estiu redueix un 25% la producció d’Oli de l’Empordà

Això representa un total de 300.000 litres produïts enguany. No obstant, els seus impulsors asseguren la «bona qualitat» de la collita i l’èxit entre els consumidors

L'Oli de l'Empordà té molt bona acollida entre els consumidors
L'Oli de l'Empordà té molt bona acollida entre els consumidors | Arxiu

El clima sec i amb poques pluges de l'estiu ha fet caure la producció d'Oli de l'Empordà. En concret, aquest any la Denominació d’Origen Protegida (DOP) calcula que tancarà l'any amb un total de 300.000 litres, el que suposa un 25% menys que l'any passat. Un autèntic contratemps per als productors d'aquest producte a l'Alt Empordà i al Baix Empordà.

De fet, el 2017 va ser un «bon any» pel que fa a nombre de litres, malgrat que també va ser més sec que altres collites. Des de la DOP, però, posen l'accent en la «bona qualitat» de l'oli d'aquest 2018 i també la «bona acollida» que ha tingut el producte entre els consumidors, que cada vegada més aposten per un producte de quilòmetre zero. El president de la denominació d'origen Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, destaca que la qualitat és »extraordinària» perquè l'oliva és més madura.

La presentació de l'Oli Empordà s’ha fet aquest dissabte, 15 de desembre, a Girona, on els assistents han participat en una donació solidària d'oli que s'ha fet al Banc dels Aliments, que rebrà 100 litres d'aquest producte per repartir entre les famílies que ho necessitin. 

L’Oli de l’Empordà, un producte de qualitat

La falta de pluges ha causat problemes a l'Empordà
La falta de pluges ha causat problemes a l'Empordà | Arxiu

 

  

  

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es consideren com a varietats principals l'Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).

Presentació de l'Oli de l'Empordà a Girona aquest dissabte

Presentació de l'Oli de l'Empordà a Girona aquest dissabte | ACN

 

Any del ‘xuixo’

  

Aquest any també s'ha volgut donar protagonista a un dolç típic de Girona i en el que l'oli hi té un paper essencial, el ‘xuixo’. Aprofitant el centenari d'aquest pastisset de crema que es fregeix en oli d'oliva, els organitzadors han aprofitat per repartir-ne entre els assistents a l'acte.

La presentació ha comptat amb el crític gastronòmic Xavier Garcia-Arbós, comissari de l'Any del ‘Xuixo’. La presentació ha acabat amb la música de Neus Mar i Emilio Sánchez que han interpretat una havanera. 


Comentaris

envia el comentari