Foto d'un home davant un ordinador

Si et falten els darrers anys per jubilar-te, la Seguretat Social et dona una solució

Suposa una mesura interessant perquè no es ressenti la pensió de retirada

Els darrers anys de la vida laboral resulten essencials perquè la nostra pensió de jubilació no se'n ressenti, però es pot donar la circumstància que ens quedem sense feina i, per tant, sense opcions de cotització. Si això passa, la Seguretat Social posa a disposició dels ciutadans una sèrie de solucions a través dels convenis especials.

Quan una persona es troba propera a l'edat de jubilació i perd la feina té la possibilitat de sol·licitar la prestació per desocupació. Aquesta ajuda del SEPE li permetrà continuar cotitzant alhora que cobra l'atur, que com a màxim es pot allargar durant dos anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un cop finalitzada, l'opció que se'ls pot plantejar és el subsidi per a més grans de 52 anys. També cotitzaran a la Seguretat Social pel 125% de la base mínima vigent cada any. A tot això se li uneixen els convenis especials que té en vigor l'organisme públic.

En què consisteixen aquests convenis?

Es tracta d'un acord a què accediran de forma voluntària els treballadors amb la Tresoreria General de la Seguretat Social. Tal com recull la Seguretat Social a la seva web, aquests convenis permeten generar, mantenir o ampliar el dret a rebre beneficis en situacions concretes. Però per accedir-hi caldrà que els ciutadans corrin amb els pagaments corresponents.

D'aquesta manera, el treballador assumirà l'abonament de les cotitzacions a la Seguretat Social perquè no es vegi minvada la pensió de jubilació. Per concretar la quantitat en qüestió, es prendran com a referència les bases de cotització dels darrers 25 anys. L'organisme públic contribuirà perquè no hi hagi pèrdues a la pensió en cas d'interrupcions, indica el portal Noticias Trabajo.

Treballador
El treballador que es quedi sense feina all final de la seva trajectòria professional podrà adherir-se a un conveni especial | GTRES

Qui es pot beneficiar d'aquest conveni especial?

El requisit essencial per subscriure's al conveni general és que el treballador tingui cotitzats almenys 1.080 dies en els dotze últims anys. També se li exigirà que es trobi en alguna de les situacions següents.

  1. Estar de baixa a qualsevol règim de la Seguretat Social.
  2. Comptar amb diverses feines i ser acomiadat d'alguna d'elles.
  3. Ser un assalariat amb un contracte indefinit o un autònom amb més de 65 anys i amb un mínim de 35 anys de cotització.
  4. Haver estat acomiadat de la feina i ser readmès per una base de cotització inferior a la mitjana dels dotze mesos anteriors.
  5. Ser pensionista amb incapacitat permanent total que hagués exercit una activitat laboral després de la concessió de la pensió.
  6. Haver deixat de percebre l'atur o algun tipus de subsidi per part del Servei públic d'ocupació.
  7. Que després d'una revisió de la incapacitat permanent se n'hagi reduït el grau o suprimit.
  8. Haver causat baixa a la Seguretat Social després de sol·licitar una pensió que posteriorment va ser denegada.
  9. Per haver perdut una pensió d'incapacitat o de jubilació per una sentència.

El càlcul que determina la quota a abonar en un conveni especial

Els que s'adhereixin a un conveni especial han de saber que tindran l'obligació d'assumir el pagament de les quotes. Així estaran cotitzant per a la pensió de retir.

Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.
Els que es beneficiïn dels convenis especials hauran d'abonar les seves quotes de cotització | Getty Images

Tindran l'opció d'optar diverses bases de cotització. Una és la màxima per contingències comunes de la seva última categoria professional. Cal que cotitzés per ella com a mínim 24 mesos. També hi ha l'opció de fer la mitjana de les bases de cotització dels dotze mesos previs al conveni especial. La darrera alternativa és la base mínima vigent per al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

A la base de cotització se sumarà el tipus de cotització en vigor. Serà del 0,94% quan el conveni especial es concretarà a partir del 1998. Abans d'aquesta data arribarà al 0,77%.