La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona

Una família de catalans que ha perdut el pare: «Ens vam treure la mascareta»

La filla ha explicat la història a 'TV3'

La pandèmia de la Covid-19 s'emporta cada dia moltes víctimes i darrere de cada vida hi ha una història. En aquest cas, 'TV3' s'ha encarregat d'explicar el tràgic succés que ha viscut una família a causa del coronavirus: un home de 65 anys ha mort després de contagiar-se en una reunió familiar.

La filla de l'home, la Sílvia Rovira, explica que el seu marit i el seu fill van quedar amb els seus pares a casa. Sempre mantenien les mesures de seguretat i higiene, però aquell dia es van relaxar i es van treure la mascareta. Tres dies més tard, la mare de la Sílvia tenia mal de coll, va anar al CAP li van fer una prova PCR i va donar positiu. Com que la resta de la família eren contactes estrets també van fer-se la prova i el resultat va ser que tots van donar positiu, menys el fill de 6 anys. Inclòs l'àvia paterna, de 98 anys, per ser contacte directe. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

A mesura que van passar els dies, es van anar recuperant tot i patir alguns símptomes. En canvi, el pare de la Sílvia, en Josep Maria, va començar a presentar complicacions. L'estat de l'home de 65 anys va empitjorar fins a tal punt que va haver de ser ingressat a l'hospital Can Ruti de Badalona. Poc després, el van traslladar a l'UCI perquè s'ofegava, li costava parlar i el van intubar. Finalment, li van haver de fer una traqueotomia.

«El més difícil és que no podies estar al seu costat i que ell estava vivint tot aquest procés sol», explica la Sílvia en declaracions al citat mitjà. El seu pare va estar tres setmanes a la Unitat de Cures Intensives i la noia explica el bon tracte que van rebre: «Els metges i les infermeres no ens deixaven soles. Ens van acompanyar en tot moment. El metge que hi havia aquell cap de setmana ens va trucar i ens va dir que s'estava morint. Jo em vaig posar a plorar i el metge també».

Finalment, en Josep Maria va morir el 14 de desembre de 2020 a l'edat dels 65 anys. La família destaca que no s'ho esperava perquè era un home molt esportista i que pedalava set quilòmetres diaris amb la seva bicicleta. Tot i això, la Sílvia assenyala que la reconforta poder haver estat a prop del seu pare en els últims moments de la seva vida. Ella i la seva mare, vestides amb EPIs, van poder-li donar la mà fins que els aparells de respiració es van apagar.

Els indicadors epidemiològics continuen a la baixa

La situació de la pandèmia a Catalunya continua a la baixa. Així ho diuen els indicadors epidemiològics. Segons el darrer balanç de Salut, la velocitat de propagació de la Covid-19, l'Rt, baixa i està ara en 0,81, una centèsima menys que fa 24 hores, i el risc de rebrot també disminueix, en concret 23 punts, i se situa ara en 336.

En paral·lel, la incidència a 14 dies passa de 452,33 a 426,15 i la positivitat de les proves PCR és d'un 5,45%, ben a prop del 5% que recomana l'OMS per considerar que la pandèmia està controlada. D'altra banda, s'han declarat 1.778 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 492.933, i 58 noves morts, el total és de 20.078. Actualment, hi ha 2.389 pacients ingressats amb covid-19 als hospitals, 68 menys, i 666 a l'UCI, 5 menys. Els vacunats amb la primera dosi són 224.299 (+12.405) i 158.361 amb la segona (+6.250).