Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Un familiar es nega a vacunar un avi d'una residència espanyola

El cas ha arribat a la Fiscalia de Sevilla

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

La campanya de vacunació contra la Covid-19 ja està en marxa a tota Espanya amb les residències de gent gran com a protagonistes, en aquests centres és on s'estan administrant les primeres dosis. Malgrat que les darreres estadístiques del CIS reflectien que encara queda un alt percentatge d'espanyols que no es volen posar la dosis, de moment durant les primeres vacunacions no s'estan produint gaires casos de negació a la vacuna.

Les dades que tenen les diferents comunitats és que la majoria de residents i treballadors estan disposats a vacunar-se. Sense dades encara oficials dels primers dies, algunes avançaven que un 80% ho faria de manera immediata, com Astúries, o que només un 3% de la gent gran o un 12% dels treballadors s'havia negat, dades d'Aragó.

En aquest sentit, el que no es pot fer és controlar la decisió que puguin prendre els familiars d'una persona gran que no està en plenes facultats per decidir sobre sí mateix. Es pot donar el cas que la família no vulgui que aquesta persona es vacuni. I això és el que hauria passat en una residència de Sevilla, segons recull el 'Diario de Sevilla'.

El cas hauria estat posat en coneixement de la Secció de Persones Majors i de Protecció de Persones amb Discapacitat de la Fiscalia de Sevilla. Actualment, està seguint el protocol establert i ha obert un procediment judicial perquè sigui un jutge el que determini si ha de procedir o no a la vacunació d'aquest avi.

La Fiscalia defensa que els familiars no tenen dret a prendre aquesta decisió 

Sobre la iniciativa de judicialitzar la decisió de la família, el fiscal delegat de Persones Majors, Norberto Sotomayor explicava en el mitjà citat que és una situació que s'ha de «resoldre jurídicament». I posava com exemple quan es produeixen aquesta mena d'accions: «com quan els testimonis de Jehovà s'han negat que hi hagi transfusions de sang als seus fills menors d'edat».

L'estament fiscal reconeix que s'esperava que es puguin produir algunes negatives per part de familiars o de tutors de les persones majors que no poden decidir per si mateixes. Tot i això, recorden que «com a norma general s'ha de posar la vacuna a tot el món». L'únic que ho podria evitar és «una causa justificada, un informe mèdic que digui que la persona té alguna mena d'incompatibilitat amb la vacuna, una al·lèrgia o una malaltia que no ho faci aconsellable», justifica Sotomayor.

La postura sobre aquest aspecte de la fiscalia andalusa és clara. No veu que hi hagi un espai legal que justifiqui que un familiar o tutor legal pugui decidir sobre si «el seu pare o mare no se li posi la vacuna». En la seva opinió, la llei és clara en aquest aspecte. Tots els residents de centres geriàtrics que no poden decidir per si mateixos, han de ser vacunats si o si, encara que l'entorn familiar estigui en contra.

Tota persona adulta que estigui en el seu «sa judici», explica el fiscal, pot tenir tot el dret a no vacunar-se, perquè recordem que la vacuna no serà obligatòria a Espanya. «El que no pot fer una persona és prendre una decisió per un altre i sobretot si la mateixa és contrària a la salut de la persona», insistia. Això sí, el govern espanyolja ha deixat clar que registrarà a tots aquells que no es vacunin. De moment, aquest és dels primers casos que arriba als tribunals, però no seria d'estranyar que aquests es multipliquin a mesura que avança la campanya de vacunació.