YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Illa anuncia que s'elaborarà un document amb les persones que decideixin no vacunar-se

El registre serà compartit amb la Unió Europea

Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna
Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna | Salut

Amb algunes comunitats autònomes patint rebrots a causa de la pandèmia, una tendència a l'alça de les mesures restrictives i el començament del pla de vacunació, s'espera que des del govern espanyol es faci un registre més detallat d'aquells que han accedit a la resistència contra la pandèmia, o almenys no han suposat una pedra al camí.

Les vacunes han provocat una autèntica lluita titànica en els mercats internacionals. Una batalla que es mesura en diferents barems, sigui de temperatura de conservació, eficàcia, preu o quantia de distribució. Aquest procés sense precedents de coordinació a nivell global ha permès generar una resposta ràpida i plural davant la Covid.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat a 'Al Rojo Vivo' una decisió que s'havia comentat des de l'executiu i és que existirà un registre que inclourà els noms dels qui decideixin no vacunar-se contra la Covid-19. A més, aquest document no estarà únicament en mans del govern nacional, sinó que serà distribuït a la Unió Europea.

Una llista per?

El ministre de Sanitat ha explicat que la llista serà completament confidencial -almenys per a l'accés públic- però sí que es compartirà amb la institució europea. «El rebuig a la vacunació es consignarà amb un registre, però no serà un document públic, es respectaran sempre les dades que es recullin», assenyala Illa.

D'altra banda, ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè accedeixi a la vacunació, apel·lant a la solidaritat ciutadana per evitar el contagi amb altres persones. El procés es realitzarà mitjançant citació pública, un dret de total voluntarietat, però que no comptarà amb el mencionat registre.

En el cas que un individu opti per l'opció de no vacunar-se s'empararà a la Llei Orgànica 3/1986 del 14 d'abril, que fa referència a les mesures especials en matèria de salut públic. Tot això serà sense perjudici del deure de col·laboració que recau sobre les persones físiques segons un comunicat de l'Estratègia de Vacunació contra la Covid.

Malgrat que no existeix un control estricte o una obligatorietat, no es descarta que algunes empreses es neguin a contractar persones que no s'han vacunat. Aquest fet es contempla des de les administracions empresarials pel risc de contagi, sobretot en aquelles activitats laborals que es puguin desenvolupar de cara el públic.

On quedarà recollida aquesta informació?

El registre per nom i cognoms no serà l'únic terme que recollirà aquest document, sinó que també s'indicarà el nombre de dosis injectades. Això es realitza perquè les sis vacunes aprovades per la Unió Europea requereixen dues dosis. Segons explica el govern central, des del pla es crearà aquest document «amb la finalitat de conèixer les possibles raons de reticència en diferents grups de població».

El seguiment forma part d'una sèrie de mesures adoptades prèvies a la situació pandèmica i que ja es pretenia realitzar davant qualsevol mena de malaltia. En una revisió del document inicial de l'Estratègia de Vacunació publicat per Sanitat, es menciona la possibilitat que un pacient s'hagi negat a vacunar-se i a conseqüència tingui la taca d'una història clínica o registre de vacunació. Així, el ciutadà pot emparar-se a la seva lliure elecció de prendre la decisió que no està recolzada per cap expert de la comunitat sanitària.

Actualment es desconeix com serà el registre comú europeu perquè des de sanitat no s'han aportat més dades. Més enllà d'un registre estadístic de motius, des de la població existeix cert escepticisme per les conseqüències que pot arribar a tenir.


Comentaris

envia el comentari