Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

Les residències també fan marxa enrere i posen noves restriccions

Els familiars hauran d'acreditar la pauta completa de vacunació o fer-se un test ràpid per visitar a les residències

Les persones que vulguin visitar els seus familiars a les residències hauran d'acreditar la pauta completa de vacunació o fer-se un test d'antígens. Aquesta és una de les mesures que consta en un nou protocol que el Departament de Drets Socials, en coordinació amb el de Salut, ha enviat als centres residencials davant l'empitjorament de la pandèmia, i al que ha tingut accés l'ACN.

No serà necessari que es faci el test qui hagi passat la infecció en els darrers tres mesos. A més, es faran cribratges als professionals i, en concret, PCR a aquells no vacunats amb la pauta completa. Durant les pròximes setmanes i fins a la millora de la situació, es faran cribratges setmanals. La mascareta s'haurà de dur tant a l'interior com a l'exterior.

Noves mesures a les residències de Catalunya

En el cas dels residents, hauran de posar-se la mascareta només si no poden respectar la distància d'1,5 metres i en les sortides del centre que facin. En aquest sentit, també es recomana que quan estiguin en interiors fora de la residència, tant ells com els seus familiars duguin una mascareta quirúrgica.

En aquells usuaris que no estiguin vacunats o que no tinguin la pauta completa i hagin d'estar en espais tancats fora de la residència, el protocol recomana fer tests ràpids a la tornada al centre i als cinc, deu i quinze dies. A més, s'insisteix que cal potenciar la vacunació d'aquests usuaris.

Aquestes mesures afecten les residències de gent gran, les de persones amb discapacitat i de salut mental, així com als centres de dia i centres ocupacionals.

Aragonès demana mantenir l'ús de la mascareta i les quarantenes

Per la seva part, Pere Aragonès ha fet una crida a la «responsabilitat» i a seguir aplicant mesures de prevenció després que els darrers dies hagin augmentat molt els casos positius de covid-19, especialment entre la població no vacunada i amb la pauta completa. 

En un vídeo distribuït a les xarxes i una piulada, Aragonès assegura que «cal responsabilitat i seguir, com sempre, mesures de prevenció: distància, mans, mascareta; juntament amb tots els protocols». «Per responsabilitat preventiva cal seguir utilitzant la mascareta i és important respectar les quarantenes», assegura.

El president recorda també que després de la reunió mantinguda aquest matí amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha decidit «reforçar els punts de test PCR/TAR i la vacunació amb punts mòbils». «Són les eines que tenim al nostre abast», conclou Aragonès al seu vídeo, fent referència així a la prevenció, la detecció i la vacunació.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.