Les famílies que cobraran més de 1.000 euros d'ajuda al mes

A Espanya hi ha més d'un milió de famílies amb tots els seus membres a l'atur que podran començar a cobrar l'ajuda al juny

Nens passejant pels carrers a Espanya després del confinament
L'ajuda es farà extensible a un milió de llars | EFE

El Govern ja té a punt l'esborrany del decret llei que regularà l'ingrés vital mínim, la renda mensual garantida per a persones vulnerables que es començarà a cobrar a partir del juny i que forma part del paquet d'ajuts extraordinaris per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. Ara ja es coneixen els primers detalls.

Tot i que el ministeri de Seguretat Social encara li està fent els últims retocs, ja s'ha definit la quantia de la prestació: 462 euros per adult, fins a un màxim de 1.015 euros per família. El Govern preveu que l'ajuda es faci extensible a un 20% de la població en situació de pobresa severa, fet que suposa al voltant d'un milió de llars.

L'ajuda s'atorgarà mentre persisteixi la situació de vulnerabilitat econòmica i sempre que es compleixin els requisits que originen la seva percepció, segons estableix l'esborrany. Per tant, té vocació de ser una ajuda permanent, ja que el Govern entén que es tracta d'un problema estructural.

Queda tancar alguns aspectes, tot i que les quanties poden patir alguna variació menor que no afectarà molt al text de l'esborrany, on s'estipula un llistat de requisits per accedir als ajuts. Bàsicament, s'exigeix que els ingressos mensuals de la unitat familiar siguin inferiors a la quantia de l'ajut que correspondria.

El govern tindrà en compte les rendes dels anys anteriors

Per mesurar-ho, es tenen en compte les rendes anuals de l'any anterior, i així per exemple, si una família va ingressar 500 euros de mitjana al mes l'any 2019 i compleix els requisits per cobrar 600 euros d'ingrés mínim vital, l'Estat li donaria la diferència, que són 100 euros al mes. Per tant, més que una prestació addicional és una cobertura de la diferència existent.

El punt més important del document és l'article 11 on s'estableix que la quantia màxima es calcularà en funció de l'estructura de la unitat de convivència, i per fer-ho s'estableix una renda base de 462 euros i es multiplica per un coeficient que varia en funció dels nens o adults a càrrec de la unitat familiar. A partir d'aquí es fixen uns límits per a les diferents categories.

Un adult pot cobrar un màxim de 462 euros al mes, mentre que la quantitat per a un adult amb un nen a càrrec seu és de 700 euros al mes. Un adult i dos nens poden percebre un màxim de 838 euros al mes, i un adult amb tres o més menors, 977 euros al mes. Això és així perquè hi ha un complement de 100 euros per a famílies monoparentals.

Quan hi ha dos caps de família, les xifres canvien: 600 euros al mes per a dos adults, 738 euros al mes per dos adults i un nen, 877 per a dos adults i dos nens, 1.015 euros per a dos adults i més de dos nens, 738 euros per a tres adults, i 877 per a tres adults amb nens o altres models de família.

En tot cas, l'ingrés mínim vital vol esmorteir els efectes d'una crisi que ha deixat 1,1 milions de llars amb tots els seus membres a l'atur, i gairebé 600.000 sense cap classe d'ingrés. Segons les estadístiques, 10,5 milions de llars són vulnerables o molt vulnerables, i el 16% de les famílies a Espanya sobreviuria menys d'un mes amb els seus propis recursos en cas de perdre la seva principal font d'ingressos per culpa de la crisi. Actualment, hi ha 3,1 milions de famílies que estan a la vora de l'abisme econòmic.


Comentaris

envia el comentari