Família amb dos fills passejant pel camp

Si tens fills, t'interessa: els dies de festa extra que podries demanar a la feina

Es tracta d'un permís de fins a vuit setmanes de durada

Els pares que tinguin fills es troben d'enhorabona després de la darrera mesura aprovada pel Govern. I és que comptaran amb uns quants dies lliures a la feina per dedicar-se a la cura dels menors. Aquest permís està inclòs a la Llei de Famílies, que sorgeix amb l'ànim de facilitar la conciliació familiar i laboral.

Concretament, determina que qualsevol treballador, al marge del seu sexe, podrà disposar d'un temps en exclusiva per tenir cura dels fills. Tanmateix, només es podrà sol·licitar quan els menors tinguin unes edats compreses entre 1 i 8 anys. Així doncs, el període serà de vuit setmanes.

I encara que hi ha la possibilitat que s'esgoti d'una sola vegada, també es pot distribuir en diverses etapes, tant a temps complet com a parcial. Això dependrà de les necessitats de cada persona. Així mateix, aquest ajut per a la conciliació s'anirà implantant de manera progressiva.

Per exemple, en 2023 tindrà una durada de sis setmanes, mentre que a partir del proper any s'estendrà fins a les vuit. Al principi s'havia considerat la possibilitat que el permís parental fos retribuït, tal com havia reclamat Podem per complir una directiva europea. Tot i això, es va acabar aprovant sense finançament.

Pla general d'una família dins d'un cotxe, la mare conduint i el pare darrere amb el nadó a la cadireta del cotxe
El permís parental s'allargarà durant vuit setmanes | Getty Images

Per tant, més d'un s'ho acabarà pensant abans de demanar-ho. Sí, perquè es pot considerar una mena d'excedència, on durant aquest període el treballador no cobraria.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Altres baixes laborals que sí que seran remunerades

No obstant això, el Govern acaba d'aprovar tres permisos més per a la cura de familiars, que sí que serien remunerats, publica El Periódico. El primer serà de cinc dies a l'any, i podrà fer-se servir en cas d'accidents o malalties greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització.

Això sí, sempre que afecti un familiar de fins a segon grau o un convivent. Per tant, els fills també quedarien protegits per aquest permís. El segon permís és «per causa de força major» i es repartirà per hores fins que arribi a un total de quatre dies a l'any. En concret, està pensat perquè es faci servir quan hi hagi un motiu familiar urgent. És el cas, per exemple, de si els fills han passat una mala nit i cal quedar-s'hi.

També se'n pot recórrer quan els pares del treballador es trobin malalts i calgui acompanyar-los al metge. Per tant, serà una opció interessant a utilitzar per hores soltes. La tercera mesura afecta les parelles de fet, les quals tindran la possibilitat de gaudir d'un permís de quinze dies per registre, com passa amb els matrimonis.

Una mare i un nadó dins un cotxet passejant pel parc
Els que optin a aquest permís han de saber que no serà retribuït | Pixelshot

Aquests tres permisos s'uneixen al de les vuit setmanes sense retribució. Aquest últim es podrà fer servir per tenir cura del menor a l'estiu o per als processos d'adaptació a les escoles bressol al setembre. Així mateix, els pares rebien noves notícies per part del president del Govern, qui anunciava que de la setmana 17 a la 20, el permís per naixement o adopció es podria compaginar amb feina a temps parcial.

Com demanar els permisos?

Les noves mesures van ser publicades aquest dimecres 28 de juny al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). No obstant això, està previst que entrin en vigor de manera immediata. Així doncs, els interessats han de saber que hi ha diversos canals per sol·licitar-les.

La primera solució és a través de la via telemàtica, per mitjà de la seu electrònica de la Seguretat Social, cosa que exigirà la utilització del certificat digital o Cl@ve electrònica. Una altra possibilitat és fer-ho a través del correu postal, encara que caldria descarregar i completar el formulari de sol·licitud per, tot seguit, enviar-lo per correu a l'Adreça Provincial de l'INSS. La darrera opció seria de manera presencial als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS), publica El Mundo.