Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos medicaments en forma de comprimits

Un fàrmac fulmina completament el càncer de tots els pacients sotmesos a l'estudi

Després del tractament, els oncòlegs van apreciar que la malaltia havia desaparegut del tot

La ciència avança a passos de gegant i arriben molt bones notícies per a la lluita contra el càncer. Les últimes investigacions han aconseguit eliminar completament les cèl·lules cancerígenes que provoquen el càncer de còlon, un dels més comuns i, de vegades, mortals.

Un avenç prometedor per a aquells pacients que estiguin diagnosticats amb aquesta malaltia i que obre les portes a l'esperança. Els resultats de l'assaig clínic han estat excel·lents aconseguint un percentatge d'èxit històric.

Troben un medicament que erradica el càncer de còlon per complet

El centre oncològic Memorial Sloan Kettering (MSK) de Nova York ha estat l'encarregat de liderar aquest estudi que torna la il·lusió i l'esperança a milers de malalts. L'assaig es va realitzar en 18 pacients i en tots s'ha obtingut un resultat excel·lent.

En tan sols sis mesos de tractament, les cèl·lules cancerígenes van ser eliminades completament de l'organisme, fent desaparèixer completament la malaltia. «Crec que aquesta és la primera vegada que això passa a la història del càncer», opinava l'oncòleg Luis Díaz Jr., del MSK.

Imatge d'un metge
Després del tractament, tots els pacients han quedat lliures de càncer   | Pixabay

El tractament resulta altament efectiu i ara es tractarà de tornar-lo a provar en altres pacients per assegurar que es tracta d'una cura. Els investigadors estan il·lusionats i estan convençuts que és un pas més en la lluita contra el càncer de còlon.

De fet, els encarregats de la realització de l'estudi asseguren que la remissió total de la malaltia no té precedents als fàrmacs contra el càncer. Estem, doncs, davant d'una fita de la ciència.

Home agafant-se la panxa
El càncer de còlon podria tenir els dies comptats   | Getty Images

La investigació, que ha estat publicada al New York Times, assegura que tots els pacients de l'assaig es van sotmetre al mateix tractament eludint la quimioteràpia i radioteràpia. Després de sis mesos, el càncer va desaparèixer en tots els casos sent totalment indetectable ni amb proves físiques, endoscòpia, tomografia per emissió de positrons o amb ressonàncies.

«Hi va haver moltes llàgrimes de felicitat», assenyala l'oncòloga Andrea Cercek, coautora de la investigació.

El fàrmac capaç de vèncer el càncer

El fàrmac emprat a l'assaig es coneix sota el nom de Dostarlimab. Aquest aconsegueix desemmascarar les cèl·lules malignes fent que el sistema immunitari les identifiqui i les elimini del tot.

Els pacients inclosos a l'assaig van rebre durant sis mesos aquest fàrmac, alguns amb un tumor localment avançat. Concretament, van rebre una dosi d'aquest medicament cada tres setmanes. Un cop acabat el tractament, van comprovar que no existia ni rastre del càncer a cap d'ells.

Infermer puxant un medicament
El Dostarlimab ha resultat molt eficaç contra el càncer de còlon  | iStockPhoto

El Dostarlimab no és un medicament desconegut a la lluita contra el càncer. També és utilitzat per tractar el càncer d'endometri. Per això els investigadors van decidir provar si també resultava eficaç per tractar altres tipus de la malalties.

Un altre dels aspectes a assenyalar és que cap dels pacients inclosos a la investigació va desenvolupar efectes secundaris. Les dades asseguren que un de cada cinc pacients tractats amb Dostarlimab acaben patint alguna reacció. En aquest cas, no es van apreciar molèsties clíniques significatives, fet que suposa un avantatge respecte a la quimioteràpia o radioteràpia.

Alguns dels experts oncòlegs que no van participar a l'assaig afirmen que es tracta d'una investigació «petita, però convincent». Tot i això, recalquen que, malgrat els resultats positius, no s'han d'eliminar encara els tractaments actuals.

El Dostarlimab fa temps que s'utilitza a Europa per al càncer d'endometri amb un 43,5% d'efectivitat en els pacients. A més d'un 55,6% de control de la malaltia segons l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Vall D'Hebron de Barcelona.