Nou episodi de violència masclista contra una funcionària al centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar. Aquest dilluns a la tarda, un intern de la presó de Tarragona, conscient, gràcies a l'avís general, que s'obririen les cel·les per tal que en sortissin els presos, s'hi va quedar dins completament nu esperant l'arribada de la funcionària. Mentre esperava, l'home es va masturbar i quan va arribar la treballadora va provocar un enfrontament directe amb ella.
Aquest fet és considerat per la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) un acte que menysté la dignitat de la funcionària «com a treballadora i com a dona». De fet, el mateix sindicat assenyala i recorda que aquest no és el primer enfrontament de l'intern amb les treballadores del centre. En el seu historial, consten diversos actes, tots ells «atemptats sistemàtics» contra la dignitat de les dones, basats en insults i actes vexatoris com el d'aquest dilluns.
La CSIF denuncia la manca d'actuació de Justícia
Tant és així, que la CSIF, el sindicat majoritari entre els treballadors penitenciaris, denuncia un cop més la manca d'actuació de la conselleria de Justícia contra casos com el d'aquest dilluns, en què, amb tot, queda relegat a l'ostracisme el patiment de les víctimes. Segons la federació, és l'omissió del deure d'actuar i d'aplicar mesures preventives i sancionadores el que facilita que es reprodueixin casos de violència sexual. De l'última agressió, no en fa ni tan sols tres setmanes.
El CSIF recorda que el 2019 la Generalitat de Catalunya va aprovar un protocol pioner per sancionar amb multes de fins a 10.000 euros conductes com l'exhibicionisme obscè, la masturbació o l'acorralament amb finalitats sexuals. D'entrada, s'havien de penalitzar actituds vexatòries i conductes que atemptin contra la llibertat i la integritat sexual, especialment en àmbits com l'oci nocturn.
L'element inèdit i especial de la llei és el fet que penalitza casos d'assetjament sexual que no estan previstes en el Codi Penal. Amb independència del vincle existent entre víctima i agressor, considera violència sexual qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual i personal de la dona i s'aprofiti del context per imposar una pràctica sexual sense consentiment ni voluntat de la dona. A més, la llei també es referia a la violència psicològica.
La CSIF exigeix a la Generalitat protocols d'actuació i contundència davant aquests actes
Més enllà de la definició concreta dels delictes, però, el document alertava de la «diligència deguda» en «l'obligació dels poders públics d'adoptar mesures legislatives per actuar amb l'agilitat i l'eficiència necessàries». Aquestes haurien d'assegurar que tant autoritat com personal i entitats públiques sota el paraigua dels poders públics «es comportin d'acord amb l'obligació, amb vista a prevenir i castigar —entre altres— els actes de violència masclista i prevenir-ne les víctimes».
En aquest sentit, la CSIF es pregunta «què succeeix a les presons catalanes» davant esdeveniments com el de dilluns, que reflecteixen els casos violents esmentats i la inacció i la falta de diligència de l'Administració. El sindicat declara que aquesta inacció davant les agressions, juntament amb la falta de protocols antisexistes i masclistes «fan que aquests episodis es converteixin en fets freqüents per part dels interns davant les funcionàries».