Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'unes noies ballant en una discoteca

La nova demanda de l'oci nocturn i la restauració al Govern

Les patronals del sector es reuniran amb Empresa i Salut aquest dilluns per tractar les seves reivindicacions

Imatge d'arxiu d'unes noies ballant en una discoteca
Demanen canvis i millores per al sector després de les grans pèrdues | Pixabay

La Fecasarm, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Musicals, ha tornat a fer una demanda aquest mateix dissabte després de l’impacte de la crisi en el sector. Per això, demana ampliar els horaris de la restauració per permetre fer sopars i proposa fer més proves pilots a l'oci nocturn com la que es farà el 12 de desembre a la Sala Apolo.

Segons un comunicat publicat aquest mateix dissabte per la patronal, la federació fa aquesta petició de cara a la reunió telemàtica que mantindrà dilluns amb el secretari de la Conselleria de Salut, Marc Ramentol, i el secretari d'Empresa i Coneixement, Jordi Cabrafiga.

En la trobada, també demanaran la implementació a Catalunya de l'aplicació 'LibertyPass' que permet, a través d'un test ràpid d'antígens fet en un centre mèdic i que produeix un codi QR personal i intransferible, «la possibilitat que una persona pugui accedir durant 72 hores a diferents establiments col·laboradors de l'aplicació de forma segura».  D'altra banda, la patronal també defensarà a la reunió amb els secretaris de Salut, Marc Ramentol i d'Empresa, Jordi Cabrafiga, que l'augment de la velocitat de contagi «no ha estat conseqüència de la reobertura de la restauració».

A més, preguntaran en quin estat es troba l'ampliació d'ajuts pel sector de l'oci nocturn, que, de moment, han sigut de 8,5 milions d'euros. A banda dels ajuts econòmics, Fecasarm reiterarà que discoteques, bars musicals, sales de festa i sales de ball necessiten «començar a reactivar-se tot reobrint, encara que sigui amb certes limitacions» .

D'altra banda, ha reclamat l'equiparació dels altres locals d'oci nocturn que ja estan oberts i l'ampliació horària de la restauració, i ha alertat que el sector de l'oci nocturn a Catalunya ja supera pèrdues valorades en 3.000 milions d'euros.

Demandes des d'arreu del Principat

Tot i que la patronal fa una crida general, diverses entitats també demanen mesures i canvis en les restriccions. És el cas de l'associació Empresariat Cerdanya, la qual demana al Govern «mesures quirúrgiques» que permetin una mobilitat més àmplia amb l'objectiu de facilitar la reactivació econòmica de la comarca. L'entitat assegura que la pràctica d'esports a l'aire lliure i de neu són compatibles amb les mesures dictades per frenar la propagació la Covid-19, però lamenta que la mobilitat limitada a municipis fa que no sigui rendible per ara obrir les estacions d'esquí alpí i de fons que hi ha la comarca. Per tot això, ha presentat un Pla Director, redactat juntament amb les administracions locals i agents del territori, per ajudar a garantir la Cerdanya com a destinació segura.

Empresariat Cerdanya, juntament amb les administracions locals, la Fundació Hospital de Puigcerdà, l'Hospital de la Cerdanya, les estacions d'esquí alpí i nòrdic i els Mossos d'Esquadra, ha redactat el 'Pla Director: La Cerdanya hivern segur'. Els objectius que persegueix aquest pla són descongestionar les estructures sanitàries de la comarca durant la temprada d'hivern, mantenir l'activitat econòmica i l'equilibri social i garantir la Cerdanya com a destinació segura i com a Terra d'Acollida.