Imatge de la façana de l'hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona

Els hotels de Barcelona es planten: demanen a Colau les mateixes ajudes que a Madrid

El Gremi d'Hotels de la ciutat comtal demana a l'Ajuntament que concreti ajudes similars a les que ja s'han implementat a la ciutat de Madrid

El Gremi d'Hotels de Barcelona ha demanat aquest dissabte a l'Ajuntament que concreti «ajudes efectives» per al sector similars a les que s'han implementat a la ciutat de Madrid.

En un comunicat, el director general del Gremi, Manel Casals, ha afirmat que el consistori no concreta ajudes des de març, encara que ha reconegut que estan en converses. Casals ha explicat que espera que les propostes que sorgeixin d'aquestes converses vagin en la línia de les anunciades per Madrid «i fins i tot arribin a millorar-les». A més a més, en el mateix comunicat el gremi assegura que «aplaudeix» les mesures que s'han dut a terme aquests dies a la capital espanyola per a intentar frenar l'impacte de la Covid-19 als hotels. 

Concretament, el Gremi ha reclamat l'exoneració del 50% de l'Impost sobre Béns immobles (IBI) i l'ajornament del 50% restant fraccionat, a pagar a partir de 2023 i en quatre anys. Pel que fa a l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i a altres taxes i impostos municipals, ha demanat anul·lar el cobrament del 100% des de març i fins que es constati una situació d'estabilitat.

 

Un sector al límit

Bars i restaurants, discoteques i hotels. El gremi ja ha esclatat en altres ocasions contra el tracte que reben a Catalunya per la crisi de la Covid-19 i, sense anar més lluny, ja la setmana passada van donar una xifra que va deixar a més d’un sense paraules: 101 hotels de Catalunya ja estan a la venda a causa de les devastadores conseqüències econòmiques del coronavirus.

Catalunya, amb Andalusia, són les comunitats de l’Estat espanyol que més hotels tenen a la venda i, per això mateix, han demanat més ajudes. De fet, a Madrid només 19 hotels estan a la venda i el sector ho relaciona directament amb les ajudes que se’ls ha proporcionat a la capital.

Ara els hotels catalans es tornen a plantar i reclamen al consistori d’Ada Colau que equipari les seves ajudes a les de Madrid. El gremi, a més, adverteix que la seva situació és d’allò més crítica, ja que les ocupacions als seus espais actualment varia entre xifres irrisòries: concretament entre el 10% i el 15.

Els hotels, entre els 5 espais més perillosos

La problemàtica és clara. Segons un estudi fet als Estats Units i publicat per la revista Nature, els hotels, els bars i restaurants, els gimnasos i els centres religiosos conformen el ‘top 5’ d’espais amb més risc de contagis. Per tant, la dada no ajuda a uns hotelers que demanen més ajudes a Catalunya, així com una rebaixa de l’IBI en l’àmbit estatal i també municipal.