Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

El preocupant pronòstic de l'ONU per al 2021

L'Organització de les Nacions Unides ha advertit que les conseqüències de la Covid-19 no s'acabaran amb l'arribada de la vacuna

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Les conseqüències de la Covid-19 duraran anys, segons l'ONU | Europa Press

La pandèmia del coronavirus està deixant conseqüències de les quals ens costarà molt recuperar-nos. Després de mesos de crisi sanitària, de rebrots i restriccions, vam començar a veure la llum a la fi del túnel amb l'esperada arribada de la vacuna. Les últimes notícies que arriben indiquen que en qüestió de setmanes o mesos la vacuna ja formarà part de la nostra realitat i, amb ella, començarem a reprendre el ritme de vida que portàvem abans de la pandèmia, o això creiem. Tothom, sobretot els països més afectats, tenen l'ull posat en l'arribada de la vacuna.

Tot i això, l'ONU apunta que no acabarà tot d'un dia per l'altre amb l'arribada de la vacuna, i això és una cosa que hem de tenir en compte. De fet, segons recull el mitjà 'As', l'Organització de les Nacions Unides ha advertit que les conseqüències que el coronavirus deixarà al planeta trigaran anys a superar-se.

«Les vacunes estaran disponibles en les pròximes setmanes i mesos. Però no ens enganyem. Una vacuna no pot desfer el dany que s'estendrà durant anys, fins i tot dècades» explicava Antonio Guterres, cap de l'ONU, el passat dijous.

L'Organització de les Nacions Unides ha mantingut una reunió aquest divendres per tractar el tema de les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta pandèmia mundial ha afectat, de moment, a 65 milions de persones. Durant la reunió, s'ha arribat a una conclusió gens encoratjadora: per al 2021 es preveu una catàstrofe humanitària.

La fam, un dels factors que més preocupen

Segons explicava David Beasley, el director del Programa Mundial d'Aliments (PMA), «2021 serà literalment catastròfic». L'ONU explica que un dels factors més preocupants pel seu perill és la fam, la qual afectarà a una dotzena de països. «L'any de la pitjor crisi humanitària des de l'inici de les Nacions Unides fa 75 anys» seguia explicant Beasley.

L'ONU assegura, a més, que ja han arribat a sol·licitar 35.000 milions de dòlars en ajudes a causa de l'impacte econòmic que ha causat la pandèmia. A causa d'això, el nombre de les persones que necessiten ajuda humanitària ha augmentat en un 40%. Beasley, a més, advertia que l'ONU no seria capaç de finançar-ho tot, pel que hauran de «donar prioritat als icebergs davant el Titanic».

L'ajuda dels països rics, molt necessària

A més de la previsió catastròfica per al 2021, Antonio Guterres, secretari de Nacions Unides, ha demanat que la vacuna estigui disponible per a tota la població. Per això, es necessitarà l'ajuda dels països més rics. «No podem acceptar un món en el qual els pobres i marginats siguin trepitjats pels rics i poderosos en la carrera de les vacunes» anunciava Tedros Adhanom. «Aquesta és una crisi mundial i les solucions han de ser compartides» seguia insistint.

Segons explica el portal 'Notícies ONU ', deu països rebran la vacuna sense pagar «perquè, sota criteris econòmics, són els països més pobres o perquè per la seva petita població tenen més dificultats d'accés» explica el subdirector de l'Organització Panamericana de la Salut, Jarbas Barbosa.

Això és a causa del Mecanisme COVAX, una iniciativa impulsada per l'Organització Mundial de la Salut i que té com a objectiu la distribució equitativa de les vacunes contra el coronavirus. Bolívia, Dominica, El Salvador, Granada, Guyana, Haití, Hondures, Nicaragua, Saint Lucia i Saint Vincent i les Grenadines són les deu nacions que no hauran de pagar la vacuna per a la seva població.