La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha avisat aquest dijous que un de cada tres locals d'oci nocturn no podrà accedir als ajuts d'entre 6.000 i 9.000 euros que ha aprovat al Govern perquè no està al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat. No tenir pagaments pendents amb les administracions és un dels requisits per optar als ajuts, però la FECASARM diu que després de mesos de tancament, per a molts establiments això és «molt difícil».
En aquest sentit, el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha dit que estan negociant amb l'Estat ajuts directes i la suspensió o ajornament fins al 2022 de les obligacions tributàries que ara no es poden assumir.
De fet, la FECASARM diu que els ajuts de la Generalitat són «totalment insuficients» perquè no cobreixen «ni un 1% de les pèrdues que ha patit el sector durant aquests darrers vuit mesos i mig». En aquest sentit, confien que les subvencions s'ampliaran en el futur.
Sobreviure depèn d'ajudes proporcionals a les pèrdues
El president de la FECASARM, David López, ha dit que ara mateix, amb el tancament del sector, «les possibilitats de sobreviure passen perquè es rebin ajuts proporcionats a les pèrdues sofertes arrel de les restriccions imposades». També destaquen que cal promoure proves pilot amb tests ràpids d'antigens per poder obrir «en un entorn segur» el més aviat possible.
D'altra banda, la patronal destaca que a la restauració es pugui treballar fins a les 23 hores en els dies entre setmana i fins a la 1h els caps de setmana, allargant fins a les 2h per la nit de Nadal i Cap d'Any. Pel que fa al toc de queda, FECASARM creu que hauria de ser de la mitjanit a les 6h del matí entre setmana, de les 2h a les 6h al cap de setmana i de les 3h a les 6h per Nadal i Cap d'Any, deixant sense efecte el confinament perimetral per «il·legal i desproporcionat».