El rei Felip VI ha inagurat aquest divendres el Foro La Toja, acompanyat del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa

Felipe González lloa el rei Felip VI: «Ha actuat impecablement i de forma completament neutral»

L'expresident del govern espanyol ho ha dit en una compareixença en el marc del Foro La Toja

L'expresident del govern espanyol, Felipe González, ha defensat aquest divendres el rei Felip VI en el marc de la polèmica que va suscitar la setmana passada l'absència del monarca —a instàncies de l'Executiu de Pedro Sánchez— en l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges a l'Escola Judicial a Barcelona. La trucada del rei al president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, comunicant-li que li hagués agradat assistir a l'acte va provocar les crítiques de dos ministres de Podem, el vicepresident Pablo Iglesias i el titular de Consum, Alberto Garzón, que van exigir neutralitat al Cap de l'Estat.

Aquestes paraules van suscitar una autèntica tempesta polèmica a Madrid, amb peticions de cessament dels ministres per part de l'oposició i un encès debat al Congrés dels Diputats aquesta mateixa setmana. Felipe González, en unes declaracions des del Fòrum La Toja, s'ha sumat a la polèmica i ha dit que «una trucada» per comunicar que no es pot assistir a un acte «no pot interpretar-se com una interferència». En aquest sentit, l'expresident del govern espanyol ha volgut lloar al seu homònim, de qui ha dit que ha actuat «impecablement», de forma «completament neutral» i amb una «prudència exquisida».

González ha assegurat que «el que més preocupa» al monarca és la pandèmia, i ha valorat la «gran dificultat» de les monarquies parlamentàries per «parlar» de manera pública. L'expresident socialista s'ha mostrat especialment crític amb el ministre Garzón, de qui ha qüestionat la seva «lleialtat» al govern espanyol. «Hi ha qui ha promès lleialtat sense creure-s'ho des del primer moment», ha reblat González.

Crítiques a la gestió sanitària de la pandèmia

D'altra banda, l'expresident del govern espanyol s'ha mostrat crític amb la gestió sanitària de la pandèmia a l'Estat espanyol, lamentant que hi ha «molta confusió» per la falta de «governança». Felipe González ha apuntat que el problema resideix en el sistema autonòmic, assegurant que s'ha confós «descentralització amb centrifugació», lamentant que Espanya viu una etapa de «regnes de Taifes».

En aquest sentit, aquest dijous el Ministeri de Sanitat va anunciar que en les darreres 24 hores es van registrar 9.419 nous positius i 182 morts. Segons l'últim informe, des que va començar la pandèmia hi ha hagut 778.607 casos confirmats per proves diagnòstiques. Madrid continua al capdavant en nombre de contagis i n'acumula 238.423 des que va començar la pandèmia, 17.509 en la darrera setmana. A Catalunya se n'acumulen 140.416, 4.041 en els últims set dies.