Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El responsable de Sanitat, Fernando Simón, durant la roda de premsa informant sobre l'evolució del coronavirus 22 de maig del 2020.

Fernando Simón no descarta nous confinaments i recorda que la justícia els avala

Simón ha assegurat que fins ara els governs autonòmics «estan fent un treball excel·lent» a l'hora de detectar els contagis

El responsable de Sanitat, Fernando Simón, durant la roda de premsa informant sobre l'evolució del coronavirus 22 de maig del 2020.
Fernando Simón adverteix que el confinament total és una possibilitat si la situació es descontrola | Catalunya Diari

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit aquest dilluns que, entre les mesures per a fer front al coronavirus, es manté la possibilitat d'imposar nous confinaments allà on sigui necessari per a controlar la transmissió, i ha recordat que en la majoria dels casos els jutges l'han avalat.

En una roda de premsa, Simón ha assenyalat que el confinament és una de les respostes que es pot donar davant l'increment dels contagis en un lloc determinat, a part de realitzar proves PCR i posar en quarantena als contactes de les persones que hagin resultat infectades.

Segons ha assenyalat, qualsevol confinament que estableixin les comunitats autònomes requereix d'un control judicial. No obstant això, ha destacat que fins ara pràcticament totes les decisions de les comunitats autònomes en aquest sentit han estat acceptades pels jutges per entendre que «estan ben fonamentades i tenen un clar impacte positiu», i alguna proposta que inicialment va ser rebutjada es va validar després d'unes certes modificacions.

«Si cal prendre mesures més dràstiques, es prendran», assegura Simón

«Ara mateix, les eines legals que tenen les comunitats autònomes podrien ser suficients. S'està aconseguint controlar (la transmissió del virus) amb els mecanismes que tenen», ha declarat Simón. Així i tot, no descarta que en algun moment calgui prendre «mesures més dràstiques, que afectin territoris més grans o que superin l'àmbit de competència d'una comunitat autònoma».

«Es pot sol·licitar l'aplicació d'un estat d'alarma, que pot ser per a una comunitat autònoma o per a una zona en concret o que pot ser més generalitzat», ha afegit, explicant que les mesures a adoptar es decidiran en funció de com evolucionin els diferents brots.

Després d'assenyalar la importància de triar l'actuació adequada a cada moment, Simón ha assegurat que fins ara els governs autonòmics «estan fent un treball excel·lent» per a detectar els contagis de manera precoç i controlar la transmissió del coronavirus. «Si es veu que la transmissió supera les capacitats actuals amb les eines legals que tenen les comunitats, s'aplicarà el que s'hagi d'aplicar», ha agregat.

Situació complicada a Saragossa

També se li ha preguntat al director del CCAES per la situació a Saragossa, on l'increment en els casos de Covid-19, en particular en el barri de Delicias, ha portat a la Conselleria de Sanitat d'Aragó a desplegar un dispositiu per a vigilar que els infectats i els seus contactes estrets compleixen la quarantena obligatòria.

Al seu judici, és «normal» que, davant l'augment «constant» de casos, «s'hagin de prendre mesures que permetin que l'aplicació de les actuacions proposades es faci bé».

Segons ha manifestat, la major part de la població sol seguir les recomanacions de salut pública, inclòs el confinament. Si bé pot haver-hi algunes persones que no les compleixen, ha aclarit que en alguns casos es deu a les dificultats de determinats «grups socials més vulnerables o amb situacions socioeconòmiques precàries» per a mantenir la quarantena o l'aïllament en els seus domicilis.

En qualsevol cas, ha indicat que les autoritats aragoneses han ofert llocs perquè aquestes persones es puguin aïllar i han reforçat el control perquè els qui poden romandre en els seus domicilis ho facin. Amb les mesures imposades per a frenar el contagi, Simón considera que la situació «comença a estabilitzar-se una miqueta» a Aragó, encara que creu que encara és aviat per a avaluar el seu impacte.