Fernando Simón confirma que Catalunya es troba «en una fase de control» dels brots

No ha descartat, això sí, que s'endureixin les mesures si la situació empitjora

Fernando Simón, amb camisa blanca, durant una roda de premsa
Fernando Simón creu que Catalunya està en una «fase de control» | ACN

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que Catalunya «ja està en una fase de control» dels brots de coronavirus i que la situació a Barcelona «aparentment s'ha estabilitzat» i fins i tot ha començat un «suau descens». En el cas de Lleida, ja fa dies està «descendint».

En roda de premsa aquest dilluns a la tarda, Simón ha celebrat que l'aparent estabilització de Barcelona «implica que les mesures que s'apliquen tenen capacitat de controlar els brots» inclús a «llocs tan complicats» com les àrees metropolitanes. Tanmateix, Simón no ha descartat que l'Estat apliqui mesures més dràstiques si fes falta.

S'aplicaran totes les mesures que siguin necessàries

Simón ha defensat que fins ara les CCAA estan fent una feina «excel·lent» i creu que les eines de control que tenen al seu abast «podrien ser suficients». Tot i això, ha dit que «si es veuen superades les capacitats actuals» i les «eines legals de què disposen», «s'aplicarà el que s'hagi d'aplicar».

«No dubtin que si és necessari aplicar totes les eines, s'aplicaran», ha assegurat. Simón ha dit que, per ara sembla que «estan funcionant» les mesures de les CCAA, però que es podrien haver de prendre «mesures més dràstiques» si cal actuar en territoris més grans o en situacions que superen l'àmbit d'una CCAA.

En aquest sentit, ha esmentat l'Estat d'alarma, sigui «més generalitzat» o en alguna zona concreta. Fernando Simón ha reiterat que la majoria de casos que s'estan infectant són joves. Més del 70% dels casos que s'estan observant són menors de 30 anys però un 10% són majors de 65 anys. Baixa el nombre de persones vulnerables però encara n'hi ha i això fa que el nombre de morts «no sigui menyspreable».

A favor d'una avaluació independent de la gestió de la pandèmia

Fernando Simón també s'ha mostrat partidari de fer una «avaluació independent» de la gestió del coronavirus a l'Estat espanyol però ha afirmat que cal trobar el «moment adequat». L'expert ha dit que seria «ideal» poder-la fer aviat encara que ha remarcat que no pot posar-hi data perquè aquesta mena d'avaluació treu «molt temps» als equips que treballen operativament i no es poden minvar els recursos en «moments delicats». També ha afirmat que «no són fàcils d'aconseguir» experts internacionals amb els coneixements adients en aquests moments perquè estan «molt involucrats en la gestió dels brots» als seus països.


Comentaris

envia el comentari