Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'un sopar de nadal

El Fernando Simón d'Alemanya té la solució per salvar el Nadal

El viròleg assessor del govern alemany, Christian Drosten, proposa evitar els contactes socials almenys una setmana abans

Fotografia d'un sopar de nadal
Drosten defensa les 'prequarantenes' per celebrar el Nadal amb normalitat | Cedida

Si les quarantenes ja estan sent polèmiques per ser qüestionades per algunes autoritats com a instruments perillosos per lluitar contra la pandèmia, les quarantenes preventives poden causar encara més enrenou. No obstant això, aquesta és la nova proposta d'un dels viròlegs més cèlebres d'Europa, Christian Drosten, per salvar el Nadal. El reconegut científic, que ha assessorat el Govern d'Angela Merkel durant la pandèmia i que forma part del grup d'experts de la Comissió Europea per al coronavirus, proposa l'aïllament voluntari abans de veure els familiars en les reunions nadalenques.

Drosten l'anomena «prequarantena» i suposaria evitar els contactes socials durant almenys la setmana prèvia a la trobada familiar amb població de risc. La proposta surt de la inquietud que generen les grans reunions familiars, amb avis de per mig, durant les festes nadalenques que ja s'acosten.

En una entrevista, l'expert en virologia ha matisat que «cada individu, per descomptat, ha de considerar com es pot implementar això en la seva pròpia vida quotidiana». Tenint totes les circumstàncies en ment, Drosten subratlla que la gent ha de valorar com fer-ho quan tens nens que van a la guarderia o com evitar les reunions durant aquests dies.

Evitar els contactes fins almenys una setmana abans

De fet, afirma que el que val per a les dates nadalenques també val per ara: «Fins a cert punt, les persones han de sospesar els riscos d'una pandèmia per si mateixes. No hi ha una seguretat absoluta, sempre hi ha riscos residuals». Drosten remarca que moltes mesures no es poden imposar, sinó que han de ser assumides per la societat. L'esquema que planteja es basa en un càlcul de sacrificis i beneficis. Si els ciutadans volen celebrar el Nadal en relativa normalitat, hauran de sacrificar la seva vida social uns dies abans.

D'altra banda, s'obre un escenari on les autoritats hauran d'actuar amb mesures restrictives per evitar els contagis massius per Nadal, o bé on efectivament apareixerà el risc de contagis massius en aquestes dates. Drosten creu que la pandèmia no es pot tallar a cop de decret, i que cal adaptar les mesures a cada circumstància. En la seva opinió, els governs no poden regular sobre molts elements que poden fer segur o insegur un lloc o esdeveniment, però sí que poden comunicar i informar prou bé perquè la ciutadania prengui decisions a consciència.

Segons el seu punt de vista, «tot es redueix a moltes petites decisions quotidianes, com per exemple, quan surts a menjar i et sorgeix la pregunta de si has o no d'entrar encara que està bastant concorregut. O si has d'organitzar una festa que havies planejat a l'hivern o potser pots trobar un espai més gran o posposar-la».

Els tests no són la solució

D'altra banda, tot i que s'ha mostrat confiat en els avenços dels tests ràpids d'antígens, adverteix que aquestes proves no poden ser l'única resposta a la pandèmia. Segons la seva opinió, «una cosa és segura: els tests no seran la nostra sortida de la pandèmia». Diu que és més important mantenir informada a la població que no pas fer proves a totes les persones.

Donada l'escassetat d'aquesta mena de materials, Drosten és partidari de fer proves de detecció del coronavirus només a la població de risc, i fer una bona campanya d'informació per recomanar als que tinguin símptomes que es quedin a casa.

Sobre quant de temps durarà la pandèmia, el viròleg és pessimista perquè afirma que les dades disponibles demostren que el virus no ha canviat, sinó només la seva capacitat per propagar-se, i és probable que es mantingui així en un futur pròxim. Drosten creu que el virus només es debilitarà, si ho fa, d'aquí a molt temps.

Pel que fa a la vacuna, demana que es distingeixi entre vacuna aprovada i a la venda, per les primeres vacunes poden fins i tot aprovar abans de final d'any però la pregunta és a quantes persones pots inocular. A més, diu, «hem de preparar a la gent per a una vacuna que pot no ser perfecta».