El final de l'ús de les mascaretes cada vegada està més a prop. O almenys a l'exterior. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, li ha posat data.
Va assegurar que «al juliol, o fins i tot abans» podria retirar l'obligatorietat d'utilitzar les mascaretes. Això sí, sempre a l'aire lliure. I és que sembla que encara queda molt de temps perquè passi el mateix en llocs tancats.
Tot i la millora de la incidència del coronavirus en el territori nacional, tampoc volen llançar les campanes al vol. Simón admet que caldrà usar-la en alguns àmbits.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Tanmateix, resulta complicat prescindir de manera definitiva de les mascaretes. Sobretot perquè el percentatge de població vacunada no és massa elevat.
La previsió del Govern és prendre mesures amb el 70% de la població ja amb les dues dosis. Encara que la seva previsió és que comencem el mes de juliol sense protecció a la cara, sembla que no serà tan senzill.
L'epidemiòleg recorda que per a això s'ha «de modificar una llei, i això triga el seu temps». Aquesta postura és una de les més desitjades pels espanyols. Sobretot per l'època de l'any i per la incomoditat que representa amb la calor.
L'epidemiòleg fa balanç
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries no ha dubtat a fer una petita anàlisi de la situació. I és que hem de recordar que la pandèmia segueix present en les nostres vides.
Tot i la baixada en les dades de contagis, tampoc cal relaxar-se. El descens de la incidència és «greu, però segueix mantenint-se de forma estable». D'altra banda, en les últimes setmanes, des del Govern han apreciat certes novetats pel que fa als contagis.
En especial perquè la majoria de positius es donen en la població més jove, principalment adolescents. A causa del final de moltes restriccions ha permès la relaxació i sobretot les trobades socials. Una cosa que ha disparat les xifres de positivitat.
Fernando Simón aprecia una «variabilitat important». I no només entre comunitats, també «en els grups d'edat a causa de l'impacte de la vacunació en els grups ja vacunats».
Les millores ja comencen a ser apreciables. No només perquè s'ha reduït la pressió assistencial als hospitals sinó que les dades del Govern també ho confirmen.
El mateix Simón, en qualsevol cas, sosté que la incidència «encara no és molt baixa». Sí que observen una brusca caiguda en el grup dels majors de 60 anys, en gran part gràcies a l'efecte de la vacuna.
Però, ara la preocupació de l'Executiu central depèn de controlar els positius entre la població de 15 a 45 anys. D'aquí que recordin la necessitat de posar mesures al control de la transmissió.
Pel que fa a l'ocupació de pacients en les unitats de cures intensives, la xifra va en descens. «Potser més que en les setmanes prèvies», explica Simón.
En l'actualitat la taxa d'hospitalització en planta és del 3,3%, enfront de l'11,8% d'ocupació de les UCI. Són estadístiques «que mostren una bona evolució, però amb diferències entre comunitats».
I és que hi ha alguns territoris que no han aconseguit baixar els contagis al nivell esperat. Alguns es troben per sobre del 25% d'ocupació a UCI i del 6% en hospitalització en planta.
No obstant això, s'aprecia una clara tendència cap al descens, segons l'expert. També aclareix que les comunitats més afectades compten amb una major capacitat hospitalària.
A Espanya es compta una incidència acumulada a 14 dies de 115 casos per 1000.000 habitants. Un fet que suposen dos punts menys que fa una setmana.
A més, tot això arriba en un moment crític per al Govern. I és que ha vist com l'Audiència Nacional ha acceptat les mesures cautelars reclamades per l'Executiu d'Ayuso respecte a les mesures de control.