El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit que no es pot descartar l'aparició de més casos de verola del mico al nostre país.
L'epidemiòleg considera que encara és aviat per saber si es diagnosticaran nous casos de la malaltia. «Ara mateix tenim un sistema de vigilància que està intentant ser molt sensible per a detectar el major nombre de casos possible», ha declarat en una conferència al Col·legi de Metges d'Ourense.
«Hi ha persones amb la verola amb qui encara no s'ha contactat i hi ha persones que encara no tenen símptomes», exposa. Tot i això, ha ressaltat que es necessita una mica de marge perquè els tècnics investigadors realitzin facin la seva feina en les millors condicions. «Necessitem saber una mica millor la informació que tenim, valorar-la millor per a poder donar una resposta exacta».
Demana reduir els contactes estrets amb els animals
Fernando Simón ha demanat prudència davant del potencial risc dels animals en el contagi de la verola. L'expert crida a la població a reduir els contactes estrets amb les mascotes. Tot i això, «no cal obsessionar-s'hi».
Sobre la transmissibilitat del virus per part d'alguns animals, Simón assegura que hem de ser conscients del risc, però que «no hi ha grans evidències». Exposa que, pel que fa a gossos i gats, els animals domèstics més comuns a Espanya, «no hi ha prou informació per pensar que pugui ser important i tampoc hi ha gaire coneixement sobre rol que tenen en la transmissió».
Tot i així, els Ministeri d'Agricultura i el Ministeri de Sanitat estan treballant en un document per a gestionar la relació amb els animals domèstics.
No caldria una vacuna
D'altra banda, quant a una possible campanya de vacunació, Simón ha admès que no creu que calgui. «Amb la informació que tenim i la posició inicial dels experts a Espanya, no caldria vacunar».
No obstant això, encara és aviat per pronosticar-ho. L'expert afegeix que la situació «podria canviar d'aquí a uns dies en funció de la informació que vagi arribant». Ha destacat, a més, que la decisió de vacunar no es pot imposar per pressions alienes a l'àmbit tècnic i ocientífic.
Simón ha indicat que les vacunes que la Unió Europea està en procés de comprar no només serveixen per a la verola del mico, sinó que també eviten la propagació d'altres malalties i patologies. «Primer cal saber si hi ha necessitat de vacunar, i cal tenir marge per a valorar si seria factible o no», adverteix.
I s'ha referit a la situació del Regne Unit, la qual ha qualificat com a «diferent». «La situació allà és diferent de la nostra i de la dels altres països europeus», ha recalcat. I és que al país britànic han tingut diversos casos importats, a més de petits brots durant els últims anys.