Aquest dilluns 15 de febrer, Sanitat va actualitzar les dades de la pandèmia del coronavirus després del cap de setmana, com ja és habitual, i ho ha fet amb les millores xifres d'un cap de setmana des del passat mes de desembre en el cas dels nous contagis, i des de principis de gener pel que fa a la incidència acumulada.
Però aquestes no van ser les úniques dades que s'han vist sobre l'evolució de la pandèmia a Espanya perquè encara que la tendència és a la baixa, se segueixen notificant molts casos i els hospitals encara tenen cert nivell de saturació. A més, se segueixen comptant per centenars les víctimes mortals cada dia.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en una nova compareixença davant els mitjans, ha sorprès donant una dada que permet tenir esperances de cara al mitjà i llarg termini, i fa pensar que la 'normalitat' podria estar més a prop del què creiem. Concretament, Simón ha explicat que en els últims informes de Sanitat ja s'han començat a notar els efectes de les vacunes, que es van començar a administrar a Espanya fa un mes i mig, el 27 de desembre.
Segons el director del CCAES, en els últims dies ha baixat considerablement la incidència acumulada general a Espanya, i en tots els grups de població, però hi ha una dada que s'ha donat per primera vegada durant tota la pandèmia: la incidència és menor en els majors de 65 anys que viuen en residències respecte als majors de 65 anys que no viuen en aquestes.
És a dir, actualment hi ha més casos de Covid-19 a la població general de majors de 65 anys que en aquells que viuen en residències i centres sociosanitaris, un fet que demostraria que les vacunes són efectives. Simón ha apuntat que «el grup d'edat que ja està vacunat té ara mateix una incidència menor que aquell mateix grup d'edat que encara no està vacunat», una dada important i que «no s'havia observat des de l'inici de la pandèmia», perquè «fins a la setmana passada, aquesta incidència en les persones que estan en residències era igual o inclòs major dels que ja no ho estan».
El doctor ha especificat que, de moment, són dades preliminars que el Ministeri ha d'acabar de confirmar, però són prou bones per tenir esperances. Simón ha explicat que les dades «no indiquen encara que l'efectivitat de la vacuna sigui igual que l'eficàcia dels assajos clínics», encara que ha admès que «el més lògic és que estigués al voltant» d'aquell 93% d'efectivitat que Pfizer i Moderna van adjudicar a les seves vacunes.
A més, l'expert ha indicat que «la velocitat a la qual ha descendit» la incidència en el grup de persones vacunades «és molt més gran que en cap altre grup». Així, Fernando Simón s'ha posicionat públicament a l'hora de donar suport a la tesi que la vacunació ja està tenint un efecte important en els nous contagis per coronavirus a Espanya, tot i que encara és aviat i s'ha d'esperar al fet que es confirmin les dades.
Més d'un milió de persones immunitzades
Precisament aquest dilluns, Sanitat ha informat que ja hi ha més d'un milió de persones que han rebut les dues dosis de la vacuna. Concretament, 1.070.091 persones a Espanya estarien immunitzades contra el coronavirus en rebre el 41,8% de les 2.914.755 dosis que el país ha rebut de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.
D'aquesta manera, la vacunació avança de manera positiva a Espanya, encara que més lentament del que s'esperava. Actualment, el 2,2% de la població espanyola està vacunada, però Sanitat pretén arribar a l'estiu amb el 70% de la societat immunitzada. La bona notícia és que està previst que l'Agència Europea del Medicament i la Comissió Europea aprovin i autoritzin, respectivament, l'ús d'una nova vacuna a Europa, la de Johnson & Johnson, el pròxim mes de març. Una vacuna que només necessita una dosi, per això s'espera que a partir de llavors la velocitat de vacunació augmenti considerablement.