Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

«Es pot estendre»: Avís de l'OMS tot i veure llum al final del túnel

El director general de l'organisme celebra el descens dels contagis, però assenyala el perill de relaxar les mesures
Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
L'OMS ja veu la llum al final del túnel, però llança un avís: «Es pot estendre» | EFE

L'última valoració de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus dona motius per a l'esperança. El seu secretari general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha mostrat la seva satisfacció per la reducció de la transmissió durant les últimes setmanes. Al mateix temps, ha advertit: «L'incendi no s'ha sufocat».

L'organisme valora positivament el descens dels contagis després d'unes setmanes molt dures, en les quals els efectes de la tercera onada i el retard de la vacunació van sembrar de nou els dubtes sobre la sortida de la pandèmia.

La cinquena setmana consecutiva de reducció de la transmissió fa que ara l'ànim hagi canviat. L'OMS ha confirmat que en aquest 2021 el nombre de casos setmanals s'ha reduït a la meitat: de 5 milions de casos la setmana del 4 de gener a 2,6 milions en la setmana del 8 de febrer.

Durant el mes de gener, els països d'Europa, i entre ells Espanya, van lluitar contra una tercera onada que va posar de nou en escac els sistemes sanitaris, i va tornar a llançar xifres de contagiats i morts semblants (i a vegades superiors) a les de la primera onada. Alguns països van optar per un confinament total, mentre que Espanya va preferir confiar en les restriccions de mobilitat i el confinament nocturn.

L'OMS relaciona la tendència a la baixa dels contagis amb el bon funcionament de les mesures de prevenció. A vegades, va dir Tedros, les «mesures senzilles» funcionen. Però les autoritats sanitàries mundials també adverteixen del risc de relaxar les restriccions massa aviat. Fa pocs dies, sense anar més lluny, la mateixa OMS va criticar la pressa d'Espanya per començar la desescalada, i va demanar prudència davant l'alta transmissibilitat que encara existeix.

En aquest sentit, Tedros també ha llançat un advertiment a tothom: «L'incendi no s'ha sufocat, però sí que s'ha reduït el seu abast, encara que si deixem de lluitar en tots els fronts es tornarà a estendre». El mandatari ha recordat que cada dia de reducció de les infeccions són vides que se salven i un alleujament més per als hospitals.

Objectiu, evitar una quarta onada

El responsable d'emergències sanitàries de l'OMS, Michel Ryan, va tractar de rebaixar l'optimisme demanant cautela davant la reducció de casos: «El virus continua sent molt infecciós». La previsió de l'OMS és que el virus es continuarà transmetent, i un aixecament precipitat de les restriccions podria desencadenar una nova onada.

«Cal evitar que ocorri el mateix que va passar a la tardor, quan el virus es va tornar a expandir ràpidament», va advertir Ryan. A Espanya, el ministeri de Sanitat manté la mateixa línia i recorda a les comunitats autònomes que encara estem en fase d'estabilització de la tercera onada, la qual cosa exigeix la màxima prudència per a mantenir la bona tendència.

Pendents de les variants i les vacunes

En el rerefons d'aquesta prudència estan dos aspectes que marcaran el curs dels següents mesos: les noves variants de coronavirus i les vacunes. Quant a les variants, l'OMS és molt previnguda i creu que algunes d'elles poden plantejar seriosos problemes de cara al gran objectiu marcat per a sortir de la pandèmia: la immunitat col·lectiva.

Els científics continuen investigant les soques que van apareixent en ple procés de mutació del virus. Algunes d'elles, com la variant britànica, preocupen per la seva gran capacitat de contagi. Unes altres, com la sud-africana i la brasilera, plantegen un repte de cara a les vacunes, els anticossos de les quals podrien no reconèixer-les.

La gran esperança per a posar fi a la pandèmia són, precisament, les vacunes, però l'OMS ja ha advertit que per a aconseguir com més aviat millor la immunitat de la majoria de la població cal acompanyar la campanya de vacunació amb una baixa transmissió del virus. Només així s'impedirà que el virus continuï mutant per a escapar de les vacunes i la humanitat podrà aconseguir per fi el seu objectiu, i guanyar-li la batalla a la pitjor pandèmia en cent anys.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]