Primer pla de Fernando Simón

Fernando Simón explica què passarà a l'Estat durant els pròxims mesos

Espanya es prepara per a un nou escenari pel que fa a la pandèmia

Fernando Simón ha alertat la població de tot el que encara ha d'arribar. El coronavirus continua estant molt present i en els pròxims mesos és possible que es produeixi un repunt de casos. Tot això quan milions d'espanyols ja estan preparant les seves vacances d'estiu.

Això sí, després de dos anys marcats per la pandèmia, la COVID-19 sembla que concedirà una petita treva. Actualment, la incidència acumulada en més grans de 60 anys es troba en 617 punts a 14 dies. La tendència és a la baixa com demostra el fet que a set dies estigui als 275 contagis.

La situació que descriu Simón és molt semblant a la que hi havia abans del Nadal passat. Les dades eren relativament baixes, però la irrupció d'Òmicron va desencadenar una onada de positius durant unes quantes setmanes. Tot i això, la situació en aquests instants és diferent en gran part gràcies a la vacuna, ja que el risc d'infecció és menor.

Espanya té més del 92% de la població de més de 12 anys immunitzada, amb totes les dosis posades. En total s'han administrat més de 94 milions de punxades.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va voler referir-se a tot això en un acte de Medicusmundi Nord. Ha assenyalat que el «percentatge de població immunitzada al nostre país és molt elevat». A parer seu, «la gent s'ha vacunat per poder viure amb normalitat».

Reconeix que durant les pròximes setmanes hi haurà un increment de la incidència. «A l'estiu es dispararan els contagis», encara que «les conseqüències, com fins ara, seran més lleus», subratlla.

Imatge de Fernando Simón a una entrevista a La Sexta el 2021.
Fernando Simón sospita que hi haurà un augment de contagis durant les pròximes setmanes. | La Sexta
 

Fernando Simón descarta la implantació de les velles mesures de control sobre la ciutadania en cas que repuntin els positius. Assegura que «el virus ens pot sorprendre, però avui dia és molt improbable. Seria una destrossa de l'economia».

Des de fa setmanes es debat la conveniència d'aplicar la quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus. El Ministeri de Sanitat, de moment, no preveu aquesta opció, encara que tampoc la descarta per als grups de més edat. Davant de tot això, l'epidemiòleg aposta per la precaució.

És conscient que «entrem en uns mesos en què les malalties respiratòries tenen menys presència. El temps juga a favor nostre per prendre la decisió més convenient».

En qualsevol cas, no vol aprofundir en el tema en considerar que es tracta «d'una cosa que s'excedeix de les meves competències». A més, pel que fa a les mesures que queden vigents actualment, creu que «ens acompanyaran molt de temps».

Explica que «a ningú no el trasbalsa fer servir mascareta en un autocar». Cal no oblidar que la protecció continua sent obligatòria al transport públic, així com als centres sanitaris.

Imatge d'una dona a la platja amb mascareta.
Aquest any tornarà la normalitat a les platges, segons Simón. | iStock
 

Fernando Simón es pronuncia sobre una nova malaltia

Fernando Simón va aprofitar l'acte per abordar una nova malaltia que ha irromput a Espanya. Es tracta de la verola del mico, que cada cop compta amb més contagis al nostre país. Entén que en aquests moments el que és aconsellable és «ser prudents».

Tot i això, «no significa menysprear la seva importància». Considera que no cal deixar-se influir «per la nostra última experiència perquè aquesta malaltia es comporta de manera diferent».

L'epidemiòleg aragonès assenyala que durant les darreres dècades la població ha estat en contacte amb agents infecciosos. Excepte pel coronavirus, «no hem canviat la nostra manera de viure» i de moment no hi ha motius per fer-ho.

Simón deixa entreveure que serà un estiu on tornarà la normalitat. Això sí, ja adverteixen que hi pot haver un repunt de contagis durant les pròximes setmanes.