Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Fernando Simón

Fernando Simón avisa sobre una nova pandèmia a Espanya: «Alt impacte»

El director del CCAES inquieta als ciutadans amb la seva predicció

Fernando Simón va ser una de les cares visibles del Ministeri de Sanitat durant els anys més urgents de la pandèmia de la Covid al nostre país. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) es va situar al centre de la crítica per les seves controvertides declaracions.

I part de la premsa s'hi va ensenyar especialment. A més, a les xarxes va ser carn de 'mems' i de severes crítiques que van provocar que en un moment donat acabés apartant-se de l'ull públic. I així, va deixar de fer tantes rodes de premsa, com va passar en el pitjor de la pandèmia.

Fernando Simón reapareix amb una seriosa advertència sobre una nova pandèmia

En els darrers dies se l'ha vist en una ponència dins del IV Congrés de Cooperació Internacional de l'OMC, 'Canvi climàtic i salut global'.

Després de la seva ponència, Simón ha estat preguntat per la premsa sobre unes declaracions que ha fet el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. I és que afirmava que la propera pandèmia que assolarà el món serà «més mortífera».

Fernando Simón en una roda de premsa
La gestió que va fer Fernando Simón de la pandèmia està sota sospita | GTRES

Sobre això, Simón ha confessat que «és molt difícil de predir i que els riscos hi són». No defuig a confessar que «en algun moment es podria generar una pandèmia d'alt impacte, però hi ha pandèmies constantment perquè hi ha una transmissió constant», ha sentenciat Simón.

«Es podria generar una pandèmia d'alt impacte»

L'expert ha exposat que «el virus de la grip aviària és el que té el risc més important per la seva gran expansió al món animal». Aquest ha assenyalat que «la grip aviària és una de les zoonosis que ara mateix s'estan seguint amb més atenció des de l'OMS. Però hi ha altres patògens que poden generar risc».

Entre altres assumptes, Simón ha assenyalat que «cal millorar els mecanismes de coordinació entre els països. I igualment cal perfeccionar el reglament sanitari internacional, així com desenvolupar nous sistemes de resposta i vigilància, millorant la col·laboració».

Foto d'un metge apuntant en un full
L'expert sanitari parla clar d'allò que hem de fer per evitar noves pandèmies| GETTY IMAGES

D'altra banda, Fernando Simón ha exposat que el canvi climàtic està fent que moltes malalties s'estenguin geogràficament. «No m'agrada parlar de manera aïllada, sinó com a resultat i part d'un canvi global que s'ha produït sobretot en els darrers 60 anys», afegia.

«Cal treballar en tot el conjunt perquè els riscos de pandèmies no depenen únicament del canvi climàtic», ha dit. Simón exposava que «les crisis sanitàries s'estan generant amb molta més freqüència en aquests darrers 20 anys que en els darrers 20 anys del segle XX».

Alhora, ha indicat que «som molts milions d'habitants que necessitem molts recursos. I produir aquests recursos ha generat un canvi climàtic que està impactant greument a la salut i als riscos que podem tenir en el futur la humanitat».

«Hi ha uns riscos que hem d'aprendre a controlar»

El director del CCAES apuntava que «el terme 'pandèmia' cada vegada té menys sentit. Per l'enorme mobilitat de les persones les pandèmies no és que siguin greus. S'ha d'identificar a temps quines són les que poden tenir un impacte molt important negatiu a la salut de les poblacions».

El que posa de manifest és que «hi ha uns riscos que hem d'aprendre a controlar». Aquest considera que és bo «que les poblacions es moguin, però és cert que ha de ser una mica menys obsessiu».

«Potser hem de replantejar-nos la nostra manera de consumir-ho tot: la mobilitat, els recursos, la roba, els vehicles, el nostre canvi de mòbil anual o bianual», ha exposat. Per a Simón, el canvi climàtic no provoca que creixin els nous patògens, però «sí que canvia és el nivell d'exposició de les poblacions», ha dit.