Primer pla de Fernando Simón

Fernando Simón sap quan eliminar les mascaretes en interiors: el dia exacte

Fernando Simón ha donat una data concreta, que és més imminent del que creus

Fernando Simón ha estat i és una figura clau en la gestió de la pandèmia. I és que ha estat l'encarregat d'anar donant-nos les xifres de contagiats o morts i fins i tot oferir-nos les normes que cal complir.

Avui torna a ser notícia per una cosa que molts esperen: la fi de l'ús de les mascaretes en interiors. Pel que sembla, ja sap quan seria el moment apropiat per fer aquest pas i la veritat és que seria imminent.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
Fernando Simón aposta per retirar les mascaretes en interiors el 12 o 13 d'abril | Europa Press

Fernando Simón comunica la seva proposta

L'epidemiòleg treballa juntament amb el govern espanyol en la gestió del coronavirus. Per aquest motiu, després d'haver fet canvis en els protocols fa uns dies, ara s'està treballant en la retirada de mascaretes en interiors. Es pretén fer aquest important pas igual que en molts altres països.

▶️ El fin de las mascarillas: Pedro Sánchez anuncia cuando llegará

Sembla que es vol prendre aquesta mesura i Simón ja ha actuat en conseqüència. Així, com ha publicat 'Vozpópuli', aquest dijous passat va enviar un document sobre això als tècnics de Salut Pública. Els venia a proposar que ja no s'hagués d'usar les mascaretes en espais interiors a partir del 12 o 13 d'abril.

Exactament, establia l'eliminació de l'obligatorietat d'utilitzar-les en espais com ara centres educatius, cinemes, àmbit laboral o transport públic. Això sí, també deixava de manifest que es tornaria a imposar la seva utilització si hi ha una alta transmissió del coronavirus.

Ara el que queda és que aquests experts analitzin la proposta d'aquell i amb els seus vots determinin si aquesta segueix endavant o no. Tot i això, la decisió que adoptin no és vinculant, ja que l'última paraula està en mans de Pedro Sánchez i del seu govern.

Imatge d'una mestra d'escola amb els seus alumnes
Simón contempla retirar les mascaretes en centres educatius | EP

És més, possiblement el resultat de la votació sigui en contra, ja que són molts els experts que han demanat que s'endarrereixi l'adopció d'aquesta mesura. Consideren que encara és molt aviat per portar-la a la pràctica, encara que a altres racons del món ja s'està fent. I això que fins i tot tenen una incidència més gran de contagis i hospitalitzacions que a Espanya.

Fernando Simón coneix la moció aprovada

L'esmentat director de CCAES va enviar el document a experts amb minuts de diferència que passés una cosa important al Congrés dels Diputats. En concret, que s'aprovés una moció de Ciutadans precisament sobre l'eliminació de mascaretes a interiors.

La citada moció va ser aprovada amb el vot a favor del partit d'Inés Arrimadas, del PSOE i de VOX. En contra va tenir PP, Coalició Canària i PNB. Les abstencions, per part seva, van arribar de mans d'Unides Podem, Más País, ERC, Junts, PdeCat i Compromís.

Un ple del Congrés dels Diputats a Espanya
La proposta de Fernando Simón, s'ha votat en una moció | ACN

D'aquesta votació van cridar l'atenció dues coses. Primer, que Unides Podem prengués una postura diferent del partit socialista, amb qui té un govern de coalició. Segon, que el Partit Popular, que tant ha abanderat la paraula llibertat per acabar amb la majoria de normes sobre la Covid-19, no donés suport a la moció.

Sigui com sigui, ara el que queda és esperar la postura dels tècnics de salut pública consultats. I, evidentment, caldrà veure quina és la decisió que adopta l'Executiu. Si decideix seguir endavant, abans de Setmana Santa ja no caldria fer servir en espais tancats les màscares que fem servir diàriament.