Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa

Simón no preveu un relaxament ampli de les restriccions anti-Covid fins a l'estiu

La Comissió de Salut Pública segueix estudiant si la vacuna d'AstraZeneca s'administra o no a persones majors de 65 anys

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, no creu que hi hagi un relaxament important de les mesures anti-Covid vigents fins a l'estiu, quan es calcula que hi hagi un 70% de la població espanyola vacunada. Simón ho ha dit durant l'habitual roda de premsa diària per informar de l'última hora de la situació sanitària a Espanya, en què ha remarcat que els números de la pandèmia a l'Estat van a la baixa, però ha reiterat que cal extremar les precaucions perquè continuen essent molt alts.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El portaveu del Ministeri de Sanitat també ha indicat que la Comissió de Salut Pública encara no ha decidit si la vacuna d'AstraZeneca s'administrarà o no als majors de 65 anys. En aquest sentit, Simón ha calculat que amb les dosis que s'espera rebre de Pfizer i Moderna es pot complir l'objectiu de tenir el 80% de la població de més de 80 anys vacunada a finals de març o principis d'abril i el de tenir un 70% de la població total vacunada a l'estiu.

Els brots en les residències van a la baixa

Fernando Simón també ha parlat de l'impacte que la vacunació va tenint de manera creixent entre la població. Per exemple, ha subratllat que el nombre de brots a residències notificats la primera setmana de gener va ser de 140, mentre que la setmana passada va ser de 73. Així mateix, el nombre de casos associats a cada brot també ha estat menor. Simón no ha amagat que en aquestes xifres hi poden influir factors que no siguin la vacuna, el que ha anomenat «factors de distorsió», però ha subratllat que «el més probable» és que sí que sigui pel vaccí.

D'altra banda, sobre la incidència de la soca britànica a Espanya, Simón ha calculat que cap a finals de febrer o principis de març ja pot suposar el 50% de les infeccions a l'Estat, i ha assegurat que en algunes comunitats autònomes aquesta xifra pot arribar abans. De moment hi ha 449 casos confirmats.