Imatge de l'interior d'una llibreria

Les llibreries, d'enhorabona: celebren l'aixecament de les restriccions

Podran obrir els dissabtes i els locals de més de 400 m² tornaran a aixecar la persiana després de quatre setmanes

El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre veuen com un alleujament l'aixecament de les restriccions del Govern, que permetrà tornar a obrir els dissabtes i, per als establiments de més de 400 metres quadrats, tornar a aixecar la persiana. La «lluita», reconeix la presidenta dels llibreters, Maria Carme Ferrer, ha fet que se'ls consideri definitivament un bé essencial. «Se'ns deia amb la boca petita i no es veia», ha explicat a l'ACN. 

Les limitacions de les últimes quatre setmanes, segons dades del sector, els han fet perdre un 38,7% de les vendes, una xifra molt desigual entre les llibreries petites i les grans. Per la seva banda, el president de la Cambra, Patrici Tixis, celebra la decisió, encara que arribi «quatre setmanes tard».

Segons Ferrer, els grans establiments han perdut molts diners perquè no han pogut ni tan sols obrir, mentre que als espais de menys superfície les vendes s'han pogut mantenir, malgrat que els dissabtes no podien obrir perquè es regien per les limitacions generals del comerç. «Ha estat molt desigual», assevera.

Esperen no tornar a viure un nou tancament

Es reivindiquen com un «espai social» i esperen no tornar a viure un nou tancament perquè ara «ja s'ha fet el pas» de considerar-les essencials. «Tinc l'esperança que no passi, però no sabem la lletra petita i vivim al dia», conclou. La presidenta del Gremi diu que «donen vida» a barris i ciutats i, durant el confinament, han detectat un augment de l'interès per la lectura.

En una línia similar s'expressa a l'ACN el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha celebrat que la nova resolució del Procicat és una «molt bona notícia», tot i que arriba «quatre setmanes tard». De fet, ha dit que des de la cambra, quan es va excloure les llibreries, no van entendre el que estava passant perquè era una «gran incoherència» amb la declaració del Govern sobre la cultura com a bé essencial.

Tanmateix, el sector ha celebrat que quatre setmanes més tard hi ha hagut aquesta «rectificació». Per a Tixis, quan les coses no s'han fet bé s'han de canviar perquè si no l'equivocació és «doble». Així, ha constatat que si s'ha pogut incloure les llibreries a les excepcions és perquè s'ha aplicat un criteri que és la que ells demanaven fa dies. «No estàvem reclamant res que no fos coherent i que no es pogués aplicar en aquest moment», ha afegit.

Celebren que la «incoherència ha quedat resolta»

A falta de la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), ha celebrat que la «incoherència ha quedat resolta», el que demostra que la llibreria és «més que un comerç». A parer seu és un «agent cultural» que distribueix i fa arribar a la població un bé essencial, de manera que aquestes botigues han de poder estar obertes.

«Cada dia que les llibreries estan tancades és un perjudici econòmic molt important», ha afirmat. Pel que fa a la seva afectació a la facturació de 2021, Tixis ha desitjat que el segon semestre tingui condicions de major normalitat en un any que partirà, en l'àmbit econòmic, amb quatre setmanes de restriccions.

Les llibreries han estat quatre setmanes totalment tancades els dissabtes, i entre setmana només han pogut obrir les de menys de 400 metres quadrats, el que ha «afectat molt» les botigues i el sector. A manca de la resolució i els seus detalls, la cambra entén que amb la nova normativa les llibreries de més de 400 metres quadrats també podran obrir, així com els comerços essencials de més de 400 metres quadrats ho poden fer.

En el terreny de la negociació amb el Govern, des del sector han intentat cada setmana aportar arguments per ajudar que aquesta decisió es pogués prendre, amb una «interlocució permanent», i mostrar que el benefici per al sector i els ciutadans era «molt gran», i el risc per a la salut era «mínim». Amb la reobertura els dissabtes, Tixis ha defensat que «el perill està molt acotat», mentre que el benefici de poder tenir la llibreria oberta i poder anar a buscar llibres el benefici «és molt alt».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.