Després d'una evolució favorable respecte al coronavirus, els experts adverteixen que no s'ha de baixar la guàrdia davant del seu risc aparentment inexistent. La veritat és que després de més de dos anys convivint amb ell, cal tornar a témer per la seva propagació. Així mateix ho ha alertat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.
El cas és que actualment no s'estava preocupant gaire per aquest virus a causa d'un motiu de pes. I és que la població, en aquests moments, es troba en alerta per una altra nova malaltia que ha aterrat Espanya: la verola del mico.
Tot i això, l'arribada d'aquest nou virus no significa que la societat s'hagi de despreocupar respecte al coronavirus. D'aquesta manera, cal recordar que la COVID-19 va actuar de manera diferent, en comparació amb aquesta, des del primer moment de la seva aparició.
Per això és summament important seguir extremant les precaucions, atès que el perill no ha desaparegut del tot.
Fernando Simón apunta a la tardor com una època fonamental
En un inici, es van advertir els perills que podria comportar la COVID-19 a l'època d'estiu. Tot i això, tot indica que la tardor serà crucial quant a la rellevància del virus. L'epidemiòleg ha declarat que «la situació és a priori favorable i anem bé, però no s'ha acabat».
Segons Fernando Simón, aquesta estació de l'any serà «clau» pel fet que es considerarà, si cal, prendre una sèrie de decisions. Una d'aquestes determinacions podria ser el plantejament de començar a posar la quarta dosi de la vacuna.
Evidentment, tot dependrà d'una sèrie de factors com l'evolució del virus, l'aparició de noves variants o la seva expansió. Per aquesta raó, l'expert ha comunicat que és primordial anar amb compte malgrat l'escàs perill aparent de la COVID-19.
«Encara que és cert que la situació en aquests moments, a priori, és favorable. La població molt ben vacunada condiciona molt l'evolució de la pandèmia pel que fa a la gravetat, la letalitat i la transmissió», ha assenyalat.
D'altra banda, ha assegurat que aquesta situació positiva és gràcies als bons resultats que ha generat l'ocupació de vacunar als habitants. Tot i això, l'epidemiòleg no descarta noves dosis de reforç, atès que hi ha molts factors en joc.
«Fins ara les dades que fem servir a Espanya indicarien que, encara que no és descartable, potser no cal, almenys de moment», ha manifestat.
Els experts estan esperant a comprovar com progressa l'estiu i si aquest repercuteix a la pujada de casos. Per això, Simón insisteix que la tardor és summament rellevant quant a observar el desenvolupament del coronavirus.
Sens dubte, els sanitaris no dubten, sempre que en tenen ocasió, a recordar la importància de l'estació estiuenca. Atès que en aquestes dates s'acostumen a celebrar més actes massius i l'arribada de turistes de diferents països també condiciona la transmissió de la malaltia.
Fernando Simón: «cal conviure amb les pandèmies»
Així mateix, l'epidemiòleg ha indicat que les noves generacions han d'aprendre a cohabitar amb el coronavirus. I és que considera que amb el pas del temps continuaran apareixent noves malalties inevitables, per la qual cosa cal tractar-les de manera diferent.
«Quin sentit té parlar de si hi ha pandèmies o no quan un risc local en un espai de poques hores és a l'altra punta del món?», s'ha preguntat.
A més, ha afegit que «el risc pandèmic existeix gairebé constantment, però tenim molts més mitjans per detectar-ho i controlar-ho». D'aquesta manera, no ha pogut evitar lloar la feina diària que fan els experts i, per aquest motiu, confia en els avenços obtinguts.
A manera de concloure la seva compareixença, Simón ha confessat que confia que «aquesta sigui l'última pandèmia». Però si al contrari no passa així, espera «que s'hagi après per preparar-se per a l'impacte dels riscos següents», ha finalitzat.