Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un mòbil amb el logotip de Bizum

L'estafa de Bizum que va en boca de tothom: aneu amb molt de compte

Sostreuen 9000 euros per Bizum a un home

Bizum ha revolucionat d'alguna forma la manera de pagar i fer transaccions entre particulars. A través d'aquesta plataforma és possible fer abonaments amb el mòbil. Encara que es tracti d'una opció molt segura, les estafes també es poden donar en aquest tipus de plataformes, com alerten des de la policia.

Les ments criminals sempre solen anar per davant. Així ho va poder comprovar recentment un veí de Navarra que va veure com s'esfumaven 9.000 euros del seu compte d'estalvis. I tot això sense que hi hagués cap mena de fallada en la seguretat del servei.

Pel que sembla, la víctima va rebre una notificació de Bizum. Estava pendent que li arribés un pagament per valor d'aquests 9.000 euros a través de la plataforma. Havia acordat amb unes persones la venda d'un article de segona mà.

A la denúncia que va interposar davant la policia el mes passat va explicar que havia rebut un missatge de l'aplicació confirmant l'abonament. Tot semblava anar correctament i l'home va acceptar la sol·licitud que va arribar al mòbil. Però el que va passar va ser el contrari del que hauria de passar.

En comptes de fer-li l'ingrés amb els 9.000 euros, aquesta quantitat va desaparèixer del seu compte bancari. Va ser allà quan es va adonar que l'havien enganyat amb l'estafa del 'Bizum invertit' i va decidir denunciar a la comissaria.

Imatge de l'aplicació Bizum a un telèfon
Bizum és un mètode de pagament molt utilitzat entre particulars. | CatalunyaDiari
 

És un mètode conegut pels agents i que es fa servir molt. D'una manera molt senzilla aconsegueixen aconseguir una gran quantitat de diners. La manera d'actuar dels delinqüents és sempre la mateixa.

Recorren a pàgines web o a aplicacions de compravenda d'articles de segona mà per localitzar possibles víctimes. Contacten amb el venedor i mostren interès per aconseguir el producte.

Acorden un preu per l'operació i escullen aquesta aplicació com a mitjà de pagament. Els estafadors envien un missatge, amb què presumptament comuniquen que el pagament s'ha efectuat. No obstant això, aquest missatge és en realitat una sol·licitud de pagament del venedor al comprador.

La víctima entén que és una notificació per rebre l'abonament i accepta el missatge. És quan es produeix l'enviament de la quantitat acordada per la venda del producte. Un cop feta l'operació ja no hi ha marxa enrere i no hi ha la possibilitat de recuperar els diners.

En el cas d'aquest ciutadà de Navarra, els investigadors van aconseguir trobar els dos presumptes estafadors. Els investigats són dos homes residents a Múrcia, de 23 i 45 anys, que ja han passat a disposició judicial.

Mans utilitzant un mòbil
Haurien estafat 9.000 euros a un home a través de l'aplicació. | Canva
 

Més víctimes per aquesta estafa de Bizum

No es descarta que hi pugui haver més víctimes per aquesta estafa amb Bizum. Els agents continuen treballant en el cas i creuen que hi hauria més persones afectades.

El departament de ciberdelinqüència de la Guàrdia Civil de Navarra va donar bones notícies al veí enganyat. Dels 9.000 sostrets van aconseguir recuperar-ne 6.300. A més, també han bloquejat els comptes dels presumptes delinqüents, assenyalen mitjans locals.

La policia alerta dels perills d'operar amb certes aplicacions. Insisteixen en la necessitat de no acceptar cap sol·licitud que es rebi per mitjà de Bizum sense haver llegit el contingut del missatge amb atenció. Sobretot cal estar molt pendent de les operacions que es facin amb desconeguts.

Bizum continua sent un mitjà de pagament molt fiable, sobretot entre particulars. Però les ments criminals no perden l'oportunitat de treure partit a aquest tipus de transaccions. Desconfia sempre de qualsevol missatge que et pugui arribar al mòbil i mai no acceptis res sense haver revisat les condicions.