Fernando Simón en rueda de prensa

Fernando Simón torna per parlar de la pandèmia, Espanya i el Nadal

El director del CCAES ha participat a la primera jornada del Congreso de Médicos Jóvenes a Toledo

Fernando Simón, l'epidemiòleg més famós d'Espanya i director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, ha parlat.

Aquest cop, s'ha referit a l'evolució que pren la pandèmia del coronavirus a Espanya. Cada dia que passa, la incidència acumulada a 14 dies continua pujant i ja són diversos els experts que afirmen que els nous casos es poden accentuar de cara a Nadal.

Simón ha parlat del passaport COVID-19, que pot ser «una opció» per als locals d'oci, si bé ha qüestionat la seva utilitat a Espanya. Prop del 90 % de la població més gran de 12 anys ja està vacunada.

«Si tothom està vacunat, per què necessites saber-ho cada vegada que entres a un bar, si ja sabem que ho està?». Això s'ha preguntat el director del CCAES en una roda de premsa en el marc del Congreso de Médicos Jóvenes a Toledo.

Simón rebutja que calgui confinar els no vacunats

Segons la seva opinió, és una «opció que pot arribar a ser útil», en cas de viatjar, però no com a «alguns» pensen de cara a l'oci. Considera que per entrar en aquests locals «l'impacte seria menys important» per frenar l'avenç del coronavirus.

Fernando Simón durant la seva entrevista amb Jordi Évole emesa el 14 de març del 2021
Fernando Simón rebutja que s'hagin de confinar els no vacunats | La Sisena

«Algú ho pot considerar necessari, és una opció per recordar que l'epidèmia segueix aquí», ha dit Simón. Alhora, l'epidemiòleg podria veure útil aquesta mesura com a «incentiu» a països on no hi hagi una elevada taxa de vacunació.

Pel que fa a l'opció de confinar parcialment els no vacunats, com s'ha plantejat a Àustria, Simón ha descartat totalment aquesta possibilitat.

Les «ondulacions» que preveu Fernando Simón

Sobre la situació que viu actualment Espanya, Simón espera que no vagi «molt de pressa» el creixement dels contagis a mitjà termini i preveu «ondulacions» davant dels ponts o Nadal.

També ha revelat que al nostre país «ara estem millor» pel que fa al nombre de casos gràcies a la vacunació. Tot i que incideix que «no es pot garantir res», desitja que la incidència de la COVID-19 «sigui un procés limitat que torni a baixar i després a pujar».

Fernando Simón en roda de premsa al Ministeri de Sanitat el 15 de febrer del 2021
Fernando Simón preveu que hi hagi ondulacions de cara als ponts i Nadal | EuropaPress

Així doncs, Fernando Simón ha parlat sobre la situació complicada que viuen alguns països europeus pel que fa a l'augment de contagis. El que sí que ha demanat és no fer comparacions entre països perquè en alguns, com Alemanya, notifiquen els contagis en PCR i no en antígens.

Sobre les vacunes usades a Espanya, el doctor ha apuntat que «hi ha dades» que donen a entendre que «semblen ser estables al llarg del temps». Un fet positiu, si bé cal esperar a veure què passa en el futur.

Al seu torn, ha incidit que la vacunació a Espanya és efectiva perquè s'hi analitza «una informació homogènia». A més a més, el sistema sanitari públic «dona cobertura a la major part» de la població espanyola.

Pedro Sánchez i Fernando Simón al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries el 17 de juny del 2020
Fernando Simón afirma que hi ha hagut «molta pressió» durant la pandèmia | EuropaPress

«Hi ha hagut molta pressió», afirma Fernando Simón

Fernando Simón també s'ha referit al maneig de la informació durant la pandèmia. Així, ha confessat que «hi ha hagut molta pressió perquè la informació fos la veritat». Segons l'expert, «no tenim la veritat».

Alhora, ha admès que a la pandèmia hi ha hagut «una caça de bruixes» contra el seu equip de treball. També lamenta que molts hagin volgut investigar sobre la vida més personal dels membres.

Pel que fa als sanitaris que eren al Congreso de Médicos Jóvenes a Toledo, els ha dit que han de comprendre que la seva resposta a la crisi és una «més». Està englobada dins una resposta «multisectorial», si bé no és l'únic criteri que cal tenir en compte.

ET POT INTERESSAR